15:16:03 | 28.10.2022

STREAM: Na 4. stručnom skupu o urbanom šumarstvu prezentirani „kišni vrtovi“

U Zadru se 27. i 28. listopada održava 4. hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu "URBANE ŠUME – ZELENA PLUĆA GRADA Rekreativna i zdravstvena funkcija urbanih šuma i gradskog zelenila".

Na stručnom skupu prezentirane su aktivnosti pametnih sustava odvodnje koje se provode kroz projekt STREAM - Strategic Develoment of Flood Management. Pametni sustavi odvodnje u parku Vruljica prezentirani su prvog dana stručnog skupa u okviru teme „Održavanje urbanog drvenastog zelenila i urbanih šuma“, kao održivo zeleno rješenja s pozitivnim učincima na sprječavanje poplava i održavanje gradskog zelenila osobito u svjetlu sve naglašenijih klimatskih promjena.

Stručni skup organizirali su Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume, Grad Zadar i Hrvatsko šumarsko društvo - Sekcija za urbano šumarstvo uz suorganizatore Zadarsku županiju, poduzeće Nasadi d.o.o. Zadar, JU Natura Jadera, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog i Akademija šumarskih znanosti.

Opći cilj projekta STREAM je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama.

Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu, a u projektu sudjeluje ukupno 21 institucija, devet s hrvatske i 12 s talijanske strane Jadranskog mora, od kojih je 15 u ulozi projektnog partnera, a pet u ulozi pridruženog partnera. Projekt je s provedbom započeo 1. travnja 2020. i trajat će do 30. lipnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna eura, a od toga udio Agencije ZADRA NOVA iznosi 1,1 milijuna eura.

Last modified on Monday, 31 October 2022 09:38