14:54:36 | 09.06.2022

Na međunarodnoj konferenciji predstavljeni kišni vrtovi iz Zadarske županije

Djelatnici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjeluju u Splitu na međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama „Protect the coast, adapt to climate change!“. Konferencija je jedna od aktivnosti u sklopu projekta „AdriaClim“.

Uz Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, partneri iz Hrvatske su Institut Ruđer Bošković, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, Dubrovačko-neretvanska županija, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Istarska županija. Projekt AdriaClim, punog naziva „Climate change information, monitoring and management tools for adaptation strategies in Adriatic coastal areas“ ukupne je vrijednosti 8.823.415,00 eura, dok bespovratna sredstva iznose 7.499.902,75 eura. Projekt se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

Globalno zatopljenje i s njim povezani vremenski ekstremi iz godine u godinu sve više pogađaju države s obje strane Jadranskog mora. Štete izazvane vremenskim neprilikama Republiku Hrvatsku godišnje koštaju 300 milijuna eura te smo među tri najugroženije države u Europskoj uniji po udjelu postotka šteta uzrokovanih klimatskim promjenama u proračunu središnje države. Od tog iznosa najveći dio otpada na posljedice dugotrajnih suša, jakog vjetra i poplava. Kako bi se spriječile negativne financijske posljedice potreban je interdisciplinarni i holistički pristup koji podrazumijeva suradnju aktera na svim razinama, a jedno od najefikasnijih rješenja za smanjenje šteta uzrokovanih poplavama na urbanim područjima je izgradnja pametnih sustava odvodnje. Stoga, na konferenciji je predstavljen koncept kišnih vrtova koji je u izgradnji na području Zadarske županije i to zahvaljujući sredstvima projekta STREAM - Strategic Development of Flood Management, koji se također sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

Komunikacijska voditeljica projekta STREAM, Andrea Vitlov Kurtin u Splitu je predstavila kišne vrtove čiju će izgradnju Agencija ZADRA NOVA financirati u sklopu pilot aktivnosti projekta STREAM. Kišni vrtovi kao inovativna rješenja za smanjenje negativnih posljedica poplava sagradit će se na tri lokacije na prostoru Zadarske županije, dvije u gradu Zadru i jednoj u gradu Biogradu na Moru. Kao pilot lokacije izabrani su park Vruljica i prostor oko područne škole na Ploči te prostor iznad državne ceste D8 u blizini biogradske poduzetničke zone. Riječ je o suvremenim građevinskim rješenjima koja funkcioniraju na principu upojnih bunara koji zadržavaju prevelike količine vode prije nego ju ispuštaju u sustav i tako sprječavaju poplave uzrokovane neproporcionalno velikom količinom oborina u kratkom vremenu.

Uz izgradnju pametnih sustava odvodnje navedene lokacije će se urediti i za javno korištenje te će građani time imati na raspolaganju funkcionalne zelene površine kao novo mjesto za druženje. Time će se dodatno poboljšati kvaliteta života na programskom području.