14:12:01 | 10.04.2022

Održan okrugli stol na temu „Značaj i uloga pomoćnika u nastavi za zajednicu“

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s Udrugom pomoćnika u nastavi Grada Zadra i Zadarske županije organizirala je, u petak 8. travnja 2022. godine okrugli stol na temu „Značaj i uloga pomoćnika u nastavi za zajednicu“.

Događanju su nazočili Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Božidar Longin, župan Zadarske županije, Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra,

„Uključenost i integracija – dvije riječi koje za djecu s teškoćama znače novi svijet, nove mogućnosti. Da bi se djeca s teškoćama uključila u socijalne aktivnosti vršnjaka i integrirala u redoviti odgojno-obrazovni sustav, uz angažman njihove obitelji, nužni su i pomoćnici u nastavi koji olakšavaju taj proces. Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pružala je i još uvijek pruža tehničku pomoć u provedbi više projekata kojima se osiguravaju sredstva za rad pomoćnika u nastavi u školama na području cijele Zadarske županije. Današnji okrugli stol organizirali smo stoga kako bi porazgovarali  o ovoj važnoj temi, te izazovima u radu s kojima se susreću pomoćnici.“ – pojasnila je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

„Rad pomoćnika u nastavi izrazito je poseban, mislim da je malo takvih zanimanja upravo zato što takav način rada gdje ste vi individualno s djetetom vi vidite napredak kod djeteta na svakodnevnoj razini. Malo je poslova koji nudi takve nagrade. Evo, mi danas imamo priliku imati dijete koje je sada 1. srednje i koji nam u panelu može nešto reći i to zahvaljujući njegovoj majci, školi i nama pomoćnicima koji su s njim radili. To je to o čemu vam mi danas pričamo jer djeca mogu biti funkcionalni članovi zajednice. I upravo ovaj posao i osjećaj kada ste vi to postigli i sudjelovali u tome barem malim dijelom je apsolutno neprocjenjiv. Ovo je posao koji se radi sa srcem, a ne za plaću jer je naša prosječna neto plaća 2.800 kuna i nemamo riješene statuse.“ – istaknula je Petra Kraljev, predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi Grada Zadra i Zadarske županije.

„Ova tema vrlo je bitna za sve članove našega društva. Ako govorimo o čovjeku kao jednom humanom biću onda moramo znati da smo onoliko humani koliko smo humani prema najslabijem članu svoje zajednice i da je taj naš zajednički lanac jak koliko je jaka ta najslabija karika.“ – upozorio je pročelnik Joso Nekić.

„Zadarska županija, uz tehničku pomoć Agencije ZADRA NOVA, provodi i projekt „Inkluzija - korak bliže društvu bez prepreka“ kroz kojih su osigurana sredstva za zapošljavanje 105 pomoćnika, te je županija kroz proračun osigurala sredstva za zapošljavanje još 13 pomoćnika. Ukupno se kroz ova dva projekta pruža pomoć za 122 učenika. Uz to se kroz projekt ''Zajedno u školu – osiguravanje pomoćnika u nastavi“ osigurana sredstva za zapošljavanje 10 pomoćnika koji pružaju pomoć 11 učenika.“ – naveo je župan Božidar Longin, i dodao – „Kolika je korist od ovih projekta mislim da nam najbolje mogu reći učenici sami. Pomoćnici nisu samo njihove ruke, noge, oči, uši… Oni su njihova potpora, njihovi novi prijatelji, a ponekad i njihov most prema ostaloj djeci kod koje se razvija empatija prema drugačijima.“

„Djeca s posebnim potrebama posebno su bogatstvo u sustavu. Ja uvijek kažem da su djeca s posebnim potrebama tu da bi ovi drugi bili bolji. Da bi mi svi drugi bili bolji, da bi znali cijeniti trud i muku te djece i njihovih obitelji. Koliko treba truda da bi postigli ono što mogu postići. Mi smo krenuli s 209 pomoćnika u nastavi, a danas ih imamo oko 4.700 u cijeloj Hrvatskoj. To je broj koji zauzima već svoje značajno mjesto da bi sustav ostao gluh ili slijep na to.“ – rekao je ravnatelj Uprave Momir Karin, i dodao - „Svi mi koji smo na pozicijama moramo naći nekakva rješenja da, oni koji taj posao budu radili, osim ove ljubavi koje daju, da taj posao bude i ekonomski bolje vrednovan.“

„Ministarstvo iz kojeg dolazim prepoznalo je potrebu za osiguravanjem pomoćnika u nastavi, stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama za koje su velika sredstva osigurana iz dijela prihoda igara na sreću. U želji da ova usluga dobije mjesto koje zaslužuje, davne 2014. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja preuzelo je ulogu nositelja, i uslugu razvilo do današnjih razmjera. Posebno želim zahvaliti pomoćnicima u nastavi koji svojim svakodnevnim angažmanom, život djece s teškoćama u redovnom sustavu obrazovanja čine boljim i kvalitetnijim.“ – poručila je državna tajnica Marija Pletikosa.

Svoja iskustva i razmišljanja o značaju i ulozi pomoćnika u nastavi za zajednicu podijelili su pomoćnica u nastavi Sandra Profaca, učenik 1. razreda Prirodoslovno-grafičke škole Zadar Leo Komjenović i njegova majka Katarina Komjenović, ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar Zdenka Sršen Juričević, nastavnica Blaženka Maraš te ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momir Karin.

Istaknuta je velika važnost i uloga pomoćnika u inkluziji učenika s teškoćama u redoviti sustav obrazovanja, a najavljena je i zakonska reforma kojom će se definirati i unaprijediti uloga pomoćnika u sustavu obrazovanja.

Okrugli stol održan je kao mjera informiranja u sklopu projekta ZADRA NOVA ZA VAS. Svrha projekta ZADRA NOVA ZA VAS je povećati korištenje dostupnih sredstava iz EU fondova kroz pružanje potpore javnopravnim tijelima i javnim ustanovama s područja Zadarske županije kojima su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za adekvatno planiranje i provedbu mjera usmjerenih na korištenje sredstava iz EU fondova. Projektom će se također dodatno osnažiti i unaprijediti kapaciteti djelatnika ZADRA NOVE. Projekt je ukupne vrijednosti 33.050.497,28 kuna, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.".

Last modified on Tuesday, 12 April 2022 08:04
Tagged under