08:39:26 | 17.02.2022

Predstavljen prvi Poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021.-2027.

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA predstavljen je prvi Poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021. – 2027. Predstavljanje je održano u petak 8. veljače 2022. godine u Centru za kreativne industrije Zadar.

Predstavljanju su nazočili državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Pletikosa, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, načelnik Sektora za koordinaciju programa europske teritorijalne suradnje i makroregionalne strategije u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te Ivan Lajtman i Ružica Budimir također iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Okupljenima se uvodno obratila ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković. „Agencija ZADRA NOVA provela je do sada više projekata financiranih sredstvima iz Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa i tematski su oni bili različiti, od razvoja urbane mobilnosti, preko izrade modela valorizacije kulturne baštine za što je pilot lokacija bila crkvica svete Stošije na Puntamici do izrade katastra za dio zelenih površina u Zadru.“, kazala je i dodala „Pozitivna iskustva i dobrobiti koje su nam ti projekti donijeli, poticaj su da se prijavljujemo s novim projektima i na ovaj Poziv.“.

Program transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021.-2027. predstavili su predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Ivan Lajtman i Ružica Budimir, dok je načelnik Sektora Mislav Kovač predstavio mogućnosti financiranja kroz programe europske teritorijalne suradnje u programskom razdoblju 2021.-2027.

Program transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021. - 2027. otvoren je do 23. veljače 2022. godine, a ugovaranje i početak provedbe projekata se očekuje u jesen 2022. godine. Program u teritorijalnom smislu pruža podršku regionalnoj suradnji između devet srednjoeuropskih država Europske unije ujedno i članica programskog područja: Hrvatske, Austrije, Češke, Italije, Mađarske, Poljske, Slovenije, Slovačke i Njemačke.

Organizacije koje ispunjavaju uvjete za financiranje u Interreg CENTRAL programu su nacionalna, regionalna i lokalna javna tijela, privatne institucije (uključujući privatne tvrtke, koje imaju pravnu osobnost) i međunarodne organizacije koje djeluju u skladu s nacionalnim pravom države članice EU-a prema međunarodnom pravu.

Financijska omotnica iznosi oko 225 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Program predstavlja svojevrsni nastavak uspješne perspektive 2014. – 2020. te će u novom programskom razdoblju kroz 9 specifičnih ciljeva sufinancirati projekte u svrhu jačanja regionalnih inovacija, pametne specijalizacije, energetske tranzicije, zaštite okoliša, klimatskih promjena, poboljšanja prometnih veza te osnaživanja upravljačkih kapaciteta za regionalni razvoj.

Last modified on Thursday, 17 February 2022 10:05