09:15:25 | 01.12.2021

Ministrica EU fondova Tramišak sa sedam jadranskih županija usvojila Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske

U Domu Zadarske županije održana je, 30. studenog 2021. godine, sjednica Koordinacijskog vijeća za Jadransku Hrvatsku na kojoj je, uz predstavnike sedam jadranskih županija, nazočilo izaslanstvo Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predvođeno ministricom Natašom Tramišak i državnim tajnikom Šimom Erlićem.

"Volimo istaknuti podatak kako je Zadarska županija bila prilično uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova jer je do sada ukupno ugovoreno 3,7 milijardi kuna vrijednih projekata, no da bi u tom smjeru nastavili dalje okupili smo se danas kako bi usvojili Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske. Radi se o novom dokumentu i novom alatu u regionalnom razvoju, ali vjerujemo da će nam on omogućiti da se dalje svi skupa razvijamo u smjeru u kojem smo to zacrtali, naravno uz pomoć sredstava EU. Govorimo o izdašnoj omotinici o 25 milijardi eura koji nam se smiješe." - okupljenima se uvodno obratio župan Zadarske županije Božidar Longin.

"U tome će nam sigurno pomoći i EU sredstva. U suradnji s našim regionalnim koordinatorom Agencijom ZADRA NOVA, te drugim razvojnim agencijama, gradovima i općinama, Zadarska županija spremna dočekuje prilika za financiranje iz novog razdoblja koje je pred nama. Naš cilj je i treba biti da za deset godina postignemo makar prosjek Europske unije. Odgovornost u tome nije samo na središnjoj razini vlasti, nego i na regionalnoj i lokalnoj. Vjerujem da Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske, koji nam je prezentirala ministrica Tramišak, predstavlja uspješnu osnovu da nastavimo u tom smjeru."- zaključio je Longin.

"Usvojili smo danas važan dokument, Plan industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske. Svi mi okupljeni ovdje itekako znamo koliko je to važno, ponajviše zbog približavane samog programiranja fondova Europske unije i načina korištenja europskih fondova u razdoblju koje je pred nama, od 2021. do 2027. godine. Po prvi puta smo se, osim na nacionalnoj razini, približili regionalnim strategijama pametne specijalizacije - rekla je ministrica Tramišak. 

"Svaka od tri regije, Panonska, Sjeverna i Jadranska Hrvatska imaj svoj plan industrijske tranzicije, no svima je zajedničko kako povećati zaposlenost tako i jačati samu regiju u cijelosti pa tako stvarati nove regionalne brendove. Znamo da je turizam najznačajnija grana ove, Jadranske regije, no jednako tako i cijele zemlje. Međutim, sama nas je pandemija osvijestila kako je ona jako krhka i kako moramo ojačati i druge gospodarske grane, prvenstveno u proizvodnji hrane, zdrave i kvalitetne hrane. Prepoznali smo u Jadranskoj regiji sektor plavog i zelenog rasta, odnosno akvakulturu i ribarstvo. Prepoznali smo i sektor zdravstvene i farmaceutske industrije, ali isto tako i zdravstvenog i wellness turizma, ali i ICT industrije, odnosno ICT sektora i kulturnih i kreativnih industrija." - istaknula je ministrica te dodala kako ovih sedam županija može stvarati strateška partnerstva u onom sektoru u kojem se prepoznaju i zajednički konkurirati za javne pozive koje će Ministrarstvo raspisivati već od sljedeće godine. 

 

Last modified on Wednesday, 01 December 2021 09:34