14:45:15 | 04.09.2020

Održano završno događanje u sklopu projekta RUINS pod nazivom „Kako očuvati srednjovjekovnu baštinu“

Rezultati provedbe projekta „RUINS - Održiva prenamjena, očuvanje i moderno upravljanje povijesnim ruševinama“ prezentirani su u petak, 4. rujna 2020. godine u Zadru.

Cilj projekta RUINS je revitalizirati srednjovjekovne ruševine kroz moderno upravljanje i dodjeljivanje suvremenih, društveno korisnih funkcija, uz očuvanje njihove povijesne vrijednosti. Suradnja partnera iz šest zemalja s različitim tradicijama i iskustvima rezultirala je razvojem univerzalnih modela koji bi se mogli primijeniti za upravljanje, korištenje i zaštitu srednjovjekovnih ruševina diljem Europe, pružajući europsku dodanu vrijednost.

Na završnom događanju održanom u Zadru ali i online, predstavljeni su rezultati projekta uz raspravu o zaštiti kulturne baštine kroz primjer upravljanja srednjovjekovnom ruševnom crkvicom sv. Stošije na Puntamici.

Ujedno je Renata Marušić, voditeljica odjela za provedbu projekata međuregionalne i transnacionalne suradnje u Agenciji ZADRA NOVA uručila kroz projekt izrađeni „Plan upravljanja pilot lokacijom - crkvom sv. Stošije“ Dini Bušić, pročelnici Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra koji je vlasnik pilot lokacije.

Plan upravljanja pilot lokacijom - crkvom sv. Stošije

Rezultate cjelokupnog projekta predstavio je prof. Bogusław Szmygin sa Tehološkog sveučilišta u Lublinu kao vodećeg partnera u projektu. Izrađeni model zaštite, ponovne upotrebe i upravljanja srednjovjekovnim ruševinama kao i integrirani model (Plan upravljanja crkvom sv. Stošije) predstavila je Iva Papić, vanjski stručnjak na projektu. Antun Nekić s Odjela za povijest  Sveučilišta u Zadru osvrnuo se na rad s lokalnim dionicima kroz panel rasprave te na sami dokument Plana upravljanja, dok je Dina Bušić iz Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra govorila o iskustvu sudjelovanja u projektu i upravljanja pilot lokacijom. Petar Šundić iz organizacije Pro Futuro iz Crne Gore predstavio je primjer korištenja srednjovjekovnih građevina - Unutar i izvan drevnih zidina starog grada Bedema u Nikšiću kroz organizaciju rock festivala.

Ova će završna aktivnost pomoći dionicima projekta u osnaživanju njihovih kapaciteta za upravljanje, očuvanje i razmatranje ponovne upotrebe srednjovjekovnih objekata te međusobno povezivanje i suradnju.

Projekt RUINS provode Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Grad Zadar u sklopu Interreg Programa Središnja Europa 2014.–2020. Na projektu vrijednom 1.765.421,10 eura sudjelovali su partneri iz šest europskih zemalja – Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Provedba projekta počela je 1. lipnja 2017., a završava 30. rujna 2020. godine.

Last modified on Thursday, 10 September 2020 13:57