15:14:47 | 27.07.2020

Predstavljen projekt STREAM kroz koji Zadar i Biograd na Moru dobivaju „kišne vrtove“

Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, 27. srpnja 2020. godine, u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao vodećeg partnera, predstavljene su aktivnosti projekta „STREAM - Strategic development of flood management“, čiji je cilj smanjivanje šteta nastalih od poplava, i to preventivnim mjerama koje će se razviti kao projektne aktivnosti.

Projekt te planirane aktivnosti i očekivane ishode predstavili su ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković i dvoje voditelja projekta - Matilda Kardum, koja je vodila pripremu projekta, te Paulo Sarić koji projekt vodi u provedbi.

„Razorne posljedice koje za sobom ostavljaju poplave nisu scenariji iz filmova katastrofe nego naša stvarnost. Ovaj vikend gledali smo ulice Zagreba koje su postale rijeke, a još su nam svježa sjećanja i na potopljenu Gunju i okolna mjesta 2017. godine, kao i na potopljene gradove Zadar i Nin koja teško možemo zaboraviti. Poplave sa sobom nose velike materijalne i financijske štete, a nažalost i ljudske žrtve, stoga je nužno pronaći način kako ih predvidjeti i preventivnim mjerama ublažiti. Jer, poplave nisu samo izolirani problem jedne zemlje, već pogađaju sve države i regije“ – istaknula je važnost ovog strateškog projekta ravnateljica Dujmović Vuković, te dodala: „Kroz projekt STREAM izradit će se inovativni modeli predviđanja i suzbijanja poplava, jer svaka lokalna sredina ima svoju geografsku posebnost koja utječe na rizik od poplava. Problem poplava u urbanim sredinama još je specifičniji, a upravo je to u fokusu ovog projekta“.

Kako je istaknuto, zahvaljujući sredstvima ovog projekta u Zadru i Biogradu na Moru izgradit će se sustav pametne odvodnje – tzv. kišni vrtovi, a riječ je o inovativnom rješenju za suzbijane bujičnih poplava u urbanim područjima te su osigurana sredstva za projektiranje dodatnih kišnih vrtova.

„Kišni vrtovi su površine koje u sušnim vremenima služe kao parkovi, igrališta, a u vrijeme velikih oborina kišni vrtovi poplave čuvajući površine u blizini vrtova od same poplave.“ – pojasnila je Matilda Kardum, viša savjetnica u Agenciji ZADRA NOVA, te nastavila: „Nabavit će se i oprema koja će služiti Stožeru civilne zaštite Zadarske županije kod intervencija pri sprječavanju poplava“.

Dodala je i kako će se kroz projekt izraditi Karte vjerojatnosti plavljenja područja te će se unaprijediti sustav reakcije i to razvijanjem sustava komunikacije žurnih službi te edukacijama ključnih dionika.

„Projekt STREAM ukupne vrijednosti veće od 9,4 milijuna EUR sufinancira se iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. Uz Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao vodećeg partnera, u partnerstvu je još 20 institucija, ustanova i tijela javne vlasti iz Hrvatske i Italije. Vrijeme provedbe projekta je od travnja 2020. do prosinca 2022. godine. Projektni partneri s prostora Zadarske županije na raspolaganju imaju nešto više od dva milijuna eura za implementaciju projektnih aktivnosti.“ – naveo je Paulo Sarić, viši stručni suradnik na ugovorenom projektu.

Uz Agenciju ZADRA NOVA, projektni partner iz Zadarske županije je i Sveučilište u Zadru.

U organizaciji Agencije ZADRA NOVA 23. i 24. srpnja 2020. godine održan je mrežni početni sastanak projektnih partnera na kojem su dogovorene nadolazeće aktivnosti na projektu.

 

Last modified on Tuesday, 28 July 2020 07:52
Tagged under