07:33:37 | 30.06.2020

Održana konferencija o održivoj urbanoj mobilnosti na prostoru Velikog urbanog područja Zadar

U ponedjeljak je, 29. lipnja u Kneževoj palači u Zadru, održana druga konferencija o održivoj urbanoj mobilnosti na prostoru Velikog urbanog područja Zadar u sklopu projekta SMART COMMUTING u okviru Programa INTERREG Središnja Europa 2014.-2020.

Konferencija je otvorena predstavljanjem pilot aktivnosti Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Naime, jedna od pilot aktivnosti odnosi se na  Zajednički nacrt SUMP-a na razini Velikih urbanih područja u Riminiju, Kopru i Zadru dok se druga pilot aktivnost odnosi na Izradu „Studije izvedivosti i strategije integracije karata i cjenika za autobusni i brodski promet uz smjernice za razvoj on-line integracije voznog reda” koju je predstavila dr. sc. Una Vidović iz tvrtke Mobilita evolva. 

Na postojeće prometno stanje na području grada Zadra osvrnuo se prof.dr.sc. Josip Faričić sa Sveučilišta u Zadra dok je postojeće stanje biciklističkog prometa u gradu prezentirala dr.sc. Ana Pejdo. Mario Njegovec mag. ing. aedif. iz Promel projekta predstavio je ideju „Prometne studije za uspostavu i organizaciju zone posebnog prometnog režima u Gradu Zadru (Poluotok).

Na konferenciji je predstavljena i aplikacija za praćenje dostavih i turističkih vozila, a konferencija je zatvorena panel raspravom prisutnih stručnjaka iz područja održive urbane mobilnosti.

Također, na konferenciji je prezentirana i pilot aktivnost projekta SMILE. Riječ je o softverskom rješenju za videoanalitiku koje se sastoji od tri dijela: brojanja ulaska ljudi u staru gradsku jezgru, prepoznavanja i brojanja ulaska osobnih i teretnih vozila te autobusa na Poluotok kao i prepoznavanja registarskih tablica. Navedeno će pomoći u izračunu emisija CO2 motornih vozila u strogom centru grada te poslužiti kao vrijedan alat u analizi prometnih navika građana i njihovih gostiju s ciljem donošenja kvalitetnijih politika i promocije održive urbane mobilnosti.

Glavni cilj projekta SMART COMMUTING je promovirati i na institucionalnoj razini usvojiti koncept Velikog urbanog područja kao najprikladnijeg rješenja putem kojeg bi se na održiv način pristupilo dnevnim migracijama prema urbanim središtima koja zbog koncentracije industrijskih, kulturnih, obrazovnih i poslovnih sadržaja svakodnevno privlače veliki promet iz okolnih područja.

Projekt će pridonijeti rješavanju prometnih gužvi u gradu Zadru s naglaskom na područje Poluotoka. Za vrijeme trajanja projekta uspostavljena je koordinacijska struktura u koju su uključeni predstavnici Grada i okolnih jedinica lokalne samouprave, zajedno s predstavnicima tvrtki javnog prijevoza.

Projekt se provodi na teritoriju šest država (Hrvatska, Austrija, Češka Republika, Italija, Mađarska i Slovenija). S provedbom je započeo 1. lipnja 2017. godine, a njegovo trajanje očekuje se do 30. studenoga 2020.

 

 

 

 

 

Last modified on Wednesday, 01 July 2020 08:53
Tagged under