07:11:03 | 06.09.2019

Potpisan Ugovor o osnivanju prava građenja za novu zgradu Medicinske škole Ante Kuzmanića

Župan Božidar Longin i ravnatelj Davor Vidaković potpisali su Ugovor o osnivanju prava građenja između Zadarske županije i Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar 5. rujna 2019. godine u Domu Zadarske županije. Naime, 2018. godine Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru zdravstva, na razdoblje od pet godina, s mogućnošću ponovnog imenovanja. Kako sadašnji prostor kojim raspolaže Medicinska škola Ante Kuzmanić u ul. Dr. F. Tuđmana 24G, u Zadru nije dostatan za realizaciju svih aktivnosti koje škola planira provoditi, te se rad odvija u dvije smjene s međusmjenom, namjera je rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg Srednjoškolskog đačkog doma u koju bi se u cijelosti izmjestila Medicinska škola. Prednost izmještanja Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar na novu lokaciju je i to što će se škola nalaziti u neposrednoj blizini svoje glavne nastavne baze - Opće bolnice Zadar.

Sredstva za adaptaciju i dogradnju Medicinske škole na novoj lokaciji planiraju se osigurati kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji sa Školom i partnerima trenutno priprema projektni prijedlog.

„ZADRA NOVA od prvog dana prati Medicinsku školu Ante Kuzmanića u procesu u kojem je ona i službeno postala jedna od ponajboljih u strukovnom obrazovanju. Naime, tek četiri škole u Republici Hrvatskoj regionalni su centri kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru zdravstva. Prošle godine ZADRA NOVA je u suradnji sa školom pripremila Razvojni plan na temelju kojeg je škola dobila status regionalnog centra kompetentnosti. Uz to, Agencija je bila je zadužena za izradu Razvojnog plana Strukovne škole Vice Vlatkovića koja je također dobila status regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva.“ - pojasnila je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA.

„Uvijek ističemo kako nam je cilj, kao osnivačima škola, svim učenicima u županiji omogućiti što kvalitetnije uvjete školovanja. Ključ svakoga uspjeha je - čovjek. Naša misija je, stoga, ulagati u čovjeka, prije svega u mlade ljude, jer je budućnost ove županije i naše Hrvatske upravo na njima.“ - rekao je župan Longin.

„Ovo je veliki događaj za našu školu koja dogodine slavi 200. obljetnicu od utemeljenja. Realizacijom ovog projekta škola će dobiti najbolje uvjete za rad od svih 23 zdravstvenih škola u Hrvatskoj.“ - nije krio svoje zadovoljstvo ravnatelj Vidaković.

Glavne aktivnosti Medicinske škole kao Regionalnog centra kompetentnosti bit će unaprjeđenje postojećih i izrada novih programa rada, jačanje kapaciteta nastavnika kroz edukaciju, razvoj strukovnih programa usavršavanja i cjeloživotnog učenja sukladno potrebama gospodarstva i tržišta rada, razvoj učenja temeljenog na radu, suradnja obrazovnih ustanova s gospodarskim subjektima, promocija strukovnih zanimanja, sudjelovanje u provedbi projekata vezanih uz poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i njegove prilagodbe gospodarskim potrebama. Sve ove aktivnosti za podizanje kvalitete rada prati nabava opreme te infrastrukturni radovi. Idejni projekt, koji su izradili su arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, predviđa suvremenu školu visoke funkcionalnosti.

Tim Agencije ZADRA NOVA paralelno priprema projektne prijave i za drugi otvoreni Poziv vezan uz uspostavu regionalnih centara kompetentnosti, no u ovom slučaju projektne aktivnosti su fokusirane na unaprjeđenje postojećih i izradu novih programa i kurikuluma obrazovanja i osposobljavanja te na edukaciju djelatnika i nabavu opreme za rad u oba regionalna centra kompetentnosti, tj. u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića i Strukovnoj školi Vice Vlatkovića.

 

Last modified on Friday, 06 September 2019 10:16
Tagged under