16:28:19 | 26.09.2014

Projekt BLUENE – Istraživanje potencijala “plave energije”

U Impact centru u Zadru održava se drugi sastanak partnera projekta BLUENE u organizaciji Razvojne agencije Zadarske županije, te se nastavlja i sutra, 26. rujna.

Projekt BLUENE financiran je iz programa Mediteran, a bavi se istraživanjem potencijala za iskorištavanje energije mora, takozvane plave energije (blue energy), na području Mediterana.

Energija mora ne odnosi se samo na vjetroelektrane, koje su se počele ubrzano širiti cijelom Europom, nego i na druge morske obnovljive izvore energije kao što su plimne barže, generatori na snagu valova, generatori na morske struje te iskorištavanje termalnog potencijala mora.

Ovi obnovljivi izvori energije u ranoj su fazi razvoja, ali predviđa se njihov ubrzan razvoj.

Temeljni su ciljevi projekta BLUENE identifikacija ključnih dionika sposobnih za pokretanje projekata za iskorištavanje plave energije na mediteranskom području, mapiranje postojećih inicijativa povezanih s rastom i razvojem u području iskorištavanja plave energije i definiranje smjernica za sljedeće programsko razdoblje.

Slični projekti već postoje u SAD-u, Velikoj Britaniji, Danskoj i Japanu dok se na Mediteranu tek razvijaju. Projekt BLUENE predstavlja podlogu za buduće investicije na području alternativnih obnovljivih izvora energije kao što je korištenje energije mora, na Mediteranu pa tako i u Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 497.200 eura, a vrijednost aktivnosti koje provodi ZADRA na području Zadarske županije iznosi 99.000 eura.Trajanje projekta je 12 mjeseci te će se održati još tri sastanka partnera.

Nositelj je projekta CONISMA – National Inter-University Consortium of Marine Sciences iz Italije, a partneri su ZADRA – Razvojna agencija Zadarske županije, BCNEcologia Urban Ecology Agency of Barcelona iz Španjolske te HCMR Hellenic Centre for Marine Research iz Grčke. Partneri u projektu provode istraživanje potencijala korištenja plave energije prvenstveno u svojim zemljama te postupno proširuju područje istraživanja na druge mediteranske zemlje i regije. Projektom je predviđeno uključivanje ključnih dionika i stručnjaka iz drugih europskih zemalja u Znanstveni odbor.

Istraživanja u projektu usmjerena su na dvije razine: znanstvenu, koja se odnosi na istraživanje i mapiranje područja s potencijalima za iskorištavanje plave energije, te stratešku, koja je usmjerena na obradu prikupljenih podataka i pripremu smjernica za buduće programsko razdoblje programa Mediteran, kao i na interakciju s ostalim programima.

Očekivani su rezultati projekta:
• usvojena znanja o potencijalima istraživanih područja, kao i o najnovijim tehnologijama u području plave energije;
• individualizacija temeljnih načela i resursa za izradu učinkovitih akcijskih planova u sljedećem programskom razdoblju;
• definicija preciznih smjernica za stvaranje održive suradnje u idućim godinama.

Autor: www.ezadar.hr

Last modified on Wednesday, 26 June 2019 09:25