15:26:21 | 08.12.2014

ZADRA NOVA uspješno provela ugovorene aktivnosti EU projekta GuardEn

Projekt GuardEn čini partnerstvo 8 zemalja područja Jugoistočne Europe koje su se suočile s problemom onečišćenja tla i voda, i uložile napore u prevenciji njihova onečišćenja. Projekt GuardEn okupio je partnere iz Hrvatske, Grčke, Italije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Slovenije i Srbije koji su tokom 26 mjeseci provedbe projekta zajedničkim djelovanjem uspješno završile projekt. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA jedini je partner-predstavnik Republike Hrvatske.

Aktivnosti koje je ZADRA NOVA provodila odnose se na pregled trenutnog stanja na području Zadarske županije, izradu metodologije za racionalno strateško planiranje prevencije onečišćenja tla i rehabilitacije na lokalnoj razini, te izradu Strategije za prevenciju onečišćenja tla i rehabilitaciju onečišćenih područja. Za uspješnu provedbu projekta presudna je bila suradnja sa ključnim dionicima na području Zadarske županije – predstavnicima jedinica lokalne samouprave Zadarske županije, Poljoprivrednom savjetodavnom službom Zadar, LAG-ovima Zadarske županije, Parkom prirode Vransko jezero, Sveučilištem u Zadru, poljoprivrednim zadrugama, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, tvrtkama unutar sektora prehrambene industrije, udrugama za zaštitu okoliša, i mnogim drugima.

Tokom provedbe projekta, tim ZADRA NOVA održao je radionicu čija je svrha bio pregled trenutnog stanja, i osvještavanje javnosti o problematici. Osnovan je teritorijalni GuardEn klaster za područje Zadarske županije, čijih se ukupno 10 članova svakodnevno aktivno suočavaju s okolišnim rizicima na području Zadarske županije, i koji su kao takvi dijelom partnerskog GuardEn klastera. Naime, klaster Zadarske županije jedan je od ukupno 14 partnerskih klastera – svaki od klastera odnosi se na područje nad kojima se projekt provodio. Tim ZADRA NOVA proveo je 2 treninga sa ključnim projektnim dionicima, kako bi isti bili upoznati sa pozitivnim mjerama kojima mogu doprinijeti rješavanju problema na području Zadarske županije.  Materijali za trening izrađeni su od strane i u suglasnosti svih projektnih partnera. Sa ključnim dionicima na području Zadarske županije održana su 2 okrugla stola i značajan broj sastanaka, sve u svrhu aktivne rasprave o problematici i prijedlozima pozitivnog djelovanja. GuardEn partneri zajedno su kreirali i predstavili GuardEn Standard, normativni dokument čiji kriteriji definiraju društveno odgovorno poslovanje unutar poljoprivredno-prehrambenog sektora. Sukladnost djelovanja sa GuardEn Standardom provjerena je sa ukupno 5 subjekata aktivnih u sektoru primarne poljoprivrede na području Zadarske županije. Više informacija o projektu GuardEn možete pronaći na  službenoj stranici www.guarden.eu .

 

Projektni tim ZADRA NOVA-e krajem prošlog mjeseca sudjelovao je na završnoj konferenciji projekta GuardEn u Solunu u Grčkoj, i prezentirao uspješne rezultate provedbe projekta na području Zadarske županije. Tim  ZADRA NOVA koristi priliku da se svim sudionicima zahvali na uspješnoj suradnji.

 

 

Last modified on Wednesday, 26 June 2019 09:25