15:26:14 | 08.12.2014

SMEPASS-OVIH PRVIH 100: Poslovnim savjetovanjem do poduzetničkog uspjeha

Ministarstvo poduzetništva i obrta danas je održalo konferenciju „SMEPASS-OVIH PRVIH 100: Poslovnim savjetovanjem do poduzetničkog uspjeha“ u sklopu EU projekta „Pružanje savjetodavnih usluga malom i srednjem poduzetništvu, faza II“ (SMEPASS II).

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007. – 2013. i usmjeren je na jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u Republici Hrvatskoj. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.978.400 eura.

Osim članova projektnog tima koji predvodi Stephen O’Mullane, na konferenciji je nazočio Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. Uz osvrt na dosadašnje rezultate koje su prezentirali stručnjaci projekta SMEPASS II, na konferenciji je predstavljeno nekoliko primjera dobre prakse u dobivanju besplatnih savjetodavnih usluga s područja marketinga i razvoja proizvoda te upravljanja kvalitetom o kojima su govorili sami  poduzetnici.

Besplatne savjetodavne usluge u okviru projekta SMEPASS II namijenjene su svim poduzetnicima koji žele ojačati konkurentnost radi očuvanja pozicije na domaćem ili osvajanja novih tržišta. Odabrane  hrvatske tvrtke u sklopu ovoga projekta pripadaju sektorima važnima za Hrvatsku-kao što su turizam, proizvodnja hrane, prerada drveta i metala, ICT.

Projektom je predviđeno da besplatne savjetodavne usluge dobije najmanje 150 poduzetnika. U prva dva kruga prijava u projektu SMEPASS II (u studenom i prosincu 2013. te u travnju i svibnju 2014. godine)  više od 100 malih i srednjih poduzetnika bilo je odabrano za dobivanje 14 vrsta besplatnih savjetodavnih usluga s područja marketinga i razvoja proizvoda te upravljanja kvalitetom. Tim su poduzetnicima na raspolaganju stručnjaci koji pružaju savjetodavne usluge posebno prilagođene potrebama svakome od njih.

U sklopu projekta je u lipnju 2014. godine bila odabrana prva skupina od 49 hrvatskih poduzeća za dobivanje usluga savjetovanja. Nakon toga je u studenom ukupno 36 stručnjaka iz Hrvatske i EU započelo suradnju s 54 poduzeća odabranih u drugom krugu prijava. U trećem i posljednjem krugu prijava koji je završio u listopadu ove godine bit će odabrano još pedesetak poduzeća.

Ministarstvo poduzetništva i obrta projekt SMEPASS II provodi u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te Hrvatskom udrugom poslodavaca. Projekt je započeo danom stupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU i trajat će do lipnja 2015. godine. Provodi ga tvrtka Eurecna S.p.A iz Italije u konzorciju s tvrtkama WYG International Ltd. iz Velike Britanije, WYG Savjetovanje iz Hrvatske i Prysma Calidad y Medio Ambiente iz Španjolske.

Za sve ostale informacije i upite o projektu molimo posjetite internetsku stranicuwww.smepass2.eu,  obratite nam se na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili na telefon +385 1 60 61 355
Last modified on Wednesday, 26 June 2019 09:25