16:21:31 | 17.06.2015

Održana prezentacija rezultata projekta RoofOfRock

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA organizirala je u okviru projekta “Roof of Rock” u Domu Županije prezentaciju rezultata detaljnih geoloških istraživanja provedenih na području Zadarske županije. Ovom prilikom predstavljene su i nove geološke karte raznih litotipova pločastih vapnenaca (Benkovačkog kamena) i arhitektonsko-građevnog (blokovskog) kamena vapnenca korištenog za izgradnju odabranih pokaznih (show-case) objekata na području Zadarske županije.

Riječ je o projektu koji traje 3 godine. Započeo je u 10. mjesecu 2012. a završava krajem 9. mjeseca ove godine. Projekt je vrijedan preko 16 milijuna kuna, a samo za Zadarsku županiju je usmjereno oko milijun i pol kuna. Nositelj projekta je Geološki zavod Slovenije, a ZADRA NOVA jedna je od 10 partnera iz 4 države sudionice.

Istraživanje na području Zadarske županije vodio je Ladislav Fučak, stručni savjetnik Hrvatskoog geološkog instututa, a rezultate istraživanja predstavio je Tvrtko Korbar,viši znanstveni suradnik na Hrvatskom geološkom institutu. Uz njih prezentaciju su održali i Silvije Pranjić iz tvrtke Travej d.o.o i Karmen Peternelj, koordinatorica projekta “Roof of Rock”.

Kroz ovaj projekt na području Zadarske županije izrađena je mapa vapnenačkih nalazišta, smjernice za njihovu održivu eksploataciju te smjernice za restauraciju i konzervaciju odabranih građevina napravljenih od vapnenca.
Također je uspostavljen i GIS sustav kao i mobilna aplikacija koji su besplatni za korištenje. Grad Zadar je odabran u pet pokaznih gradova, u kojima je odabrano 5 reprezentativnih građevina izgrađenih od vapnenca. Izrađene su smjernice za njihovu pravilnu restauraciju te će ove građevine biti predstavljene kao primjeri dobre prakse.

Osim toga provedena je analiza postojećih propisa u području prirodne i kulturne baštine, arhitekture,građevinarstva,rudarstva i prostornog planiranja u 4 države sudionice kojom je utvrđeno kako je gotovo nemoguće na zakonit način doći do pločastog vapnenca koji se u ciljnom području već stoljećima koristi kao građevni materijal. Stoga su pripremljeni prijedlozi za izmjene i dopune zakona koje će omogućiti stjecanje pločastog vapnenca i njegovu primjenu u objektima kulturne baštine na zakonit način.

Predstavljena su i najnovija istraživanja kada je riječ o graditeljskoj baštini zadarskog kraja.
Svrha održavanja ove prezentacije je bila da se kroz dijalog sa dionicima iz struke, Sveučilištem, odjelima unutar državne i lokalne javne uprave, poduzetnicima, medijima i civilnim društvom podijele najnovija saznanja i istraživanja vezana za pločasti i arhitektonsko-građevni vapnenac i njegovo iskorištavanje na području Zadarske županije.

Last modified on Wednesday, 26 June 2019 09:25