15:06:37 | 08.02.2017

Otvoren poziv za prijavu projekata u okviru Programa podrške regionalnom razvoju, rok 22. veljače 2017

Obavještavamo Vas da  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi nacionalne mjere za ostvarenje regionalnoga razvoja u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti. U cilju ostvarenja navedenog, otvoren je poziv za prijavu projekata u okviru Programa podrške regionalnom razvoju   Cilj i financiranje: Program podrške regionalnom razvoju, financiran iz Državnog proračuna Republike […]

Obavještavamo Vas da  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi nacionalne mjere za ostvarenje regionalnoga razvoja u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti.

U cilju ostvarenja navedenog, otvoren je poziv za prijavu projekata u okviru Programa podrške regionalnom razvoju

 

Cilj i financiranje: Program podrške regionalnom razvoju, financiran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.

Ovim godišnjim programom Ministarstvo podržava razvoj lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata socijalne, komunalne i gospodarske infrastrukture na lokalnoj razini. Program zagovara pristup promicanja rodne ravnopravnosti, načelo nediskriminacije i održivog razvoja te participativnog pristupa dionika šire lokalne zajednice.

Metodologija: Program se provodi po metodologiji ESI fondova, čime izravno doprinosi jačanju i daljnjem razvoju administrativnih kapaciteta samih korisnika, s ciljem učinkovitijeg povlačenja sredstava ESI fondova, a Ministarstvo potiče transparentnost kroz podijeljene aktivnosti pripreme, odlučivanja i provedbe Programa.

Korisinici: Korisnici ovoga Programa u širem smislu su svi stanovnici lokalne zajednice na prihvatljivim područjima koji imaju korist od provedbenih aktivnosti Programa. U užem smislu, krajnji korisnici su jedinice lokalne samouprave (u nastavku teksta JLS) i jedinice područne (regionalne) samouprave (u nastavku teksta: JPS) i njihove ciljane skupine koje nakon provedbe projekta preuzimaju inicijativu daljnjeg širenja aktivnosti i prepoznatih prioriteta za potrebe lokalnog stanovništva i na korist široj lokalnoj zajednici.

Prihvatljivi podnositelji zahtjeva i prihvatljivo područje provedbe:

Prihvatljivi su podnositelji zahtjeva koji su, u skladu s Odlukom o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (Narodne novine, broj 158/13), razvrstani u:

  • III. skupinu JLS-a, osim JLS-a s područja otoka.
  • skupinu JPS-a (ukoliko je područje provedbe projekta III. skupina JLS-a).
  • skupinu JPS-a (ukoliko su područja provedbe projekta područja I., II. i III. skupine JLS-a, osim područja JLS-a s otoka)

Prihvatljivi objekti su objekti javne namjene (komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture) u vlasništvu prihvatljivih podnositelja zahtjeva kao i objekti u vlasništvu pravnih subjekata čiji su osnivači podnositelji zahtjeva i u njihovom su većinskom vlasništvu, a koji su na raspolaganju široj lokalnoj zajednici (dječji vrtići, škole, kulturni centri, domovi kulture, knjižnice, čitaonice, objekti socijalne i zdravstvene skrbi te ostali javni objekti).

Prihvatljive aktivnosti su radovi na obnovi, sanaciji, izgradnji, rekonstrukciji, adaptaciji, dogradnji i modernizaciji prihvatljivih objekata javne namjene čija će realizacija pridonijeti povećanju standarda komunalnih i socijalnih usluga u lokalnoj zajednici. Prihvatljive su i aktivnosti na nastavku/završetku već započetih projekata, posebno onih koje je Ministarstvo započelo financirati prethodnih godina kroz godišnje programe.

Iznos sufinanciranja Ministarstva

  • Ukupna vrijednost sufinanciranja Ministarstva, po podnositelju, može iznositi najviše 1.000.000,00 kuna s PDV-om;
  • Neće se sufinancirati projekti čija je ukupna vrijednost manja od 100.000,00 kuna s PDV-om.
  • Najviši udjel Ministarstva u sufinanciranju pojedinog projekta može bit 75% ukupno prihvatljivih troškova projekta, neovisno o statusu podnositelja zahtjeva u odnosu na indeks razvijenosti.

Broj prijavljenih zahtjeva po podnositelju

  • Jedan podnositelj zahtjeva može podnijeti najviše dva zahtjeva za sufinanciranje.
  • Ako podnositelj zahtjeva podnese više od dva zahtjeva, u daljnju proceduru uputit će se prva dva zahtjeva prema redoslijedu otvaranja.

Provedbeno razdoblje

Program je, s obzirom na mogućnost korištenja sredstava Ministarstva, godišnji. Tako se sufinanciranje iz sredstava Ministarstva može koristiti samo u 2017. godini.

Rok za prijavu:

Poziv se objavljuje na službenoj web stranici Ministarstva: www.razvoj.gov.hr pod   nazivom

„Poziv za iskaz interesa za sufinanciranje projekata u 2017. godini prema Programu podrške regionalnom razvoju“ i otvoren je najmanje 15 kalendarskih dana od dana objave.

Uz Poziv objavljene su  Smjernice i druge obrasce i dokumente potrebne za podnošenje zahtjeva.