14:42:17 | 12.03.2015

Otvoren treći krug javnog natječaja za prikupljanje ponuda fizičkih osoba za subvencioniranje projekata obnovljivih izvora energije

ZADARSKA ŽUPANIJA U SURADNJI SA FONDOM ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST raspisuje JAVNI NATJEČAJ za prikupljanje ponuda fizičkih osoba za subvencioniranje projekata „Ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskoj kući“ I. Predmet Natječaja Predmet ovog Natječaja je subvencioniranje provedbe mjera povećanja korištenja obnovljivih izvora energije (u tekstu: sustavi OIE) na području Zadarske […]

ZADARSKA ŽUPANIJA U SURADNJI SA
FONDOM ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

raspisuje

JAVNI NATJEČAJ
za prikupljanje ponuda fizičkih osoba za subvencioniranje projekata
„Ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskoj kući“

I. Predmet Natječaja
Predmet ovog Natječaja je subvencioniranje provedbe mjera povećanja korištenja obnovljivih izvora energije (u tekstu: sustavi OIE) na području Zadarske županije.
Pravo na korištenje nepovratnih novčanih sredstava (u tekstu: subvencije) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (u tekstu: Fond) i Zadarske županije (u tekstu: Provoditelj natječaja) može ostvariti fizička osoba na postojećoj obiteljskoj kući u funkciji stanovanja, koja je u njenom osobnom vlasništvu ili u vlasništvu članova njene uže obitelji (u tekstu: Podnositelj prijave).

Predmet ovog Natječaja nisu obiteljske kuće:
• čija je gradnja u tijeku i
• one za koje je pokrenut postupak legalizacije sukladno odredbama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86/12, 143/13) – sve do okončanja postupka.

Postojeća obiteljska kuća u smislu ovog Natječaja je postojeća građevina:
• u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno stanovanju;
• s najviše dvije stambene jedinice;
• izgrađena na zasebnoj građevnoj čestici;
• građevinske bruto površine do 400 m2.

Subvencionirati će se ugradnja sljedećih sustava OIE:
• sunčani toplinski pretvarači (kolektori) za pripremu potrošne tople vode ili za pripremu potrošne tople vode i grijanje;
• kotlovski sustavi na biomasu za centralno grijanje (kotlovi na drvnu sječku, pelete i pirolitički kotlovi).

Prijava na natječaj može sadržavati oba sustava istovremeno ili pojedinačno za svaki po kućanstvu
Troškovi ugradnje sustava prihvatljivi su od dana provedenog terenskog pregleda gdje će se provjerili točnost prijavljenih početnih/zatečenih stanja iz Prijavnog obrasca.
Prihvatljivi troškovi subvencije kao i minimalni tehnički uvjeti koje je potrebno postići ugradnjom sustava OIE definirani su Pravilnikom za provedbu projekta Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba (u daljnjem tekstu: Pravilnik), kojeg donosi župan.
Izrada pripremne i projektne dokumentacije nije prihvatljivi trošak.

II. Visina, udjel subvencije i broj korisnika subvencije
Opravdane troškove ugradnje sustava OIE kod fizičkih osoba u kućanstvima, Provoditelj natječaja subvencionirati će nepovratnim novčanim sredstvima Fonda i Provoditelja natječaja. Provoditelj natječaja i Fond sufinancirat će do najviše 19.000,00 kuna po obiteljskoj kući, pri čemu Fond sudjeluje sa najviše do 12.000,00.kuna (33,33%), a Zadarska županija sa najviše do 7.000,00 kuna (20 %) po obiteljskoj kući. Sredstva su predviđena za 10 obiteljskih kuća.

III. Obvezna dokumentacija
Podnositelj prijave na Natječaj dužan je dostaviti sljedeću dokumentaciju:
1. potpisan i cjelovito popunjen Prijavni obrazac za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje mjera povećanja korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba (u tekstu: Prijavni obrazac) kojeg ovjerava vlasnik ili u slučaju većeg broja vlasnika svi suvlasnici za podnositelja prijave;
2. presliku osobne iskaznice (predaje se OBOSTRANA PRESLIKA) ili uvjerenje o prebivalištu podnositelja prijave ne starije od 30 dana (predaje se IZVORNIK);
3. za sve ostale osobe sa prebivalištem na adresi predmetnog kućanstva: presliku osobne iskaznice (predaje se OBOSTRANA PRESLIKA) ili uvjerenje o prebivalištu (predaje se IZVORNIK, ne stariji od 30 dana);
4. vlasnički list (zemljišno-knjižni izvadak) za izgrađenu stambenu zgradu na koju se planira provedba ugradnje sustava OIE (predaje se IZVORNIK, ne stariji od 30 dana). Ukoliko Podnositelj/ica prijave nije vlasnik/ca obiteljske kuće u koju se sustav ugrađuje, mora dostaviti suglasnost svih (su)vlasnika;
Ukoliko je Podnositelj/ica prijave vlasnik dijela obiteljske kuće, a ugrađuje sustav OIE na zajedničke dijelove objekta, mora dostaviti suglasnost ostalih suvlasnika;
5. dokaz o legalno izgrađenoj stambenoj zgradi na koju se planira ugradnja sustava OIE (predaje se PRESLIKA IZVORNIKA):
Kao dokaz legalnosti potrebno je priložiti jedan od ponuđenih dokaza:
• izvršna dozvola za građenje građevine (građevinska dozvola ili rješenje o uvjetima građenja ili potvrda glavnog projekta ili rješenje za građenje ili građevna dozvola ili lokacijska dozvola kojom se dozvoljava građenje ili građevna dozvola za jednostavne građevine ili rješenje o uvjetima uređenja prostora ili rješenje kojim se odobrava građenje) ili;
• rješenje o izvedenom stanju, uporabna dozvola ili rješenje o uporabi s vidljivim datumom izdavanja izvršne dozvole za građenje ili;
• potvrdu da je građevina izgrađena prije 15. veljače 1968. godine ili;
• rješenje o izvedenom stanju za nezakonito izgrađene zgrade sukladno članku 8. Zakona o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86/12).

IV. Opcionalna dokumentacija
U slučaju kada brojevi katastarske čestice (iz dokaza legalnosti izgrađene građevine) i zemljišno knjižne čestice (iz vlasničkog lista) nisu identični potrebno je dostaviti Uvjerenje područnog ureda za katastar kojim se potvrđuje istovjetnost traženih katastarskih čestica sa zemljišno-knjižnim česticama) (IZVORNIK ili PRESLIKA IZVORNIKA).

V. Dostavljanje dokumentacije
Prijava na natječaj se dostavlja isključivo kao preporučena pošiljka sa povratnicom u pisanom obliku, zatvorenoj omotnici s imenom i prezimenom te adresom podnositelja prijave na adresu Provoditelja Natječaja:

Zadarska županija
Božidara Petranovića 8, 23 000 Zadar
uz naznaku: Projekt OIE – Ne otvaraj

Prijave će se zaprimati 30 dana od dana objave natječaja. Nepotpune prijave kao i prijave dostavljene nakon isteka roka neće se razmatrati.

VI. Kriterij za odabir prijava
Provoditelj natječaja će provjeriti točnost prijavljenih početnih/zatečenih stanja obiteljskih kuća terenskim pregledima prije ocjenjivanja zahtjeva fizičkih osoba.
Postupak i način ocjenjivanja opisan je u Pravilniku.
Povjerenstvo u roku od 15 dana od dana završetka natječaja objaviti rezultate, koje će Provoditelj natječaja objaviti na svojim službenim mrežnim stranicama (www.zadarska-zupanija.hr)

Nakon objave rezultata natječaja na službenim mrežnim stranicama Provoditelja natječaja, korisnik subvencije dužan je u roku od 30 dana na adresu Provoditelja Natječaja dostaviti sljedeću dokumentaciju za sklapanje ugovora:
1. Predračun sa specifikacijom svih radova i materijala;
2. Glavni projekt izrađen i ovjeren od strane ovlaštenog inženjera.

Na temelju dostavljene navedene dokumentacije s odabranim fizičkim osobama sklopit će se ugovor o korištenju subvencije Fonda i Provoditelja natječaja, kojim će se utvrditi međusobna prava i obveze.

VII. Ostvarenje ponuda

Izvođač radova dužan je osigurati dokaze da je ovlašten za izvođenje predmetnih radova i da je oprema sukladna s tehničkim propisima te dati izjavu o jamstvenom roku za izvedene radove na minimalno 2 godine i za opremu na rokove koji nisu kraći od rokova koje daje dobavljač opreme.

Provoditelj natječaja dužan je osigurati stručni nadzor izvršenih radova i ugrađene opreme prije isplate bespovratnih sredstava fizičkim osobama. Ukoliko se utvrdi da izvedeno stanje ne odgovara zahtjevu fizičke osobe za isplatu sredstava, Provoditelj natječaja zadržava pravo neisplaćivanja istih.

Za isplatu subvencije fizička osoba dužna je dostaviti Provoditelju natječaja:
1. Račun za nabavu i ugradnju sustava OIE sadržaja sukladnog Pravilniku (izvornik ili ovjerenu presliku);
2. Pisanu izjava izvođača radova o izvedenim radovima i uvjetima održavanja;
3. Garanciju proizvođača sustava OIE (izdaje proizvođač sustava OIE, preslika).

Nakon zaprimanja Zahtjeva za povrat sredstava, u roku od 30 dana, izvršit će se pregled objekta od strane Povjerenstva i nadzornog ovlaštenog inženjera kojim će se utvrditi usklađenost činjeničnog stanja s podacima iskazanim u Zahtjevu za isplatu i sukladno dostavljenom glavnom projektu ovjerenom od strane ovlaštenog inženjera. U slučaju zadovoljavanja svih uvjeta iz Natječaja, u roku od 30 dana Provoditelj natječaja će izvršiti isplatu novčanih sredstva na IBAN račun Korisnika u dijelu koji se odnosi na sufinanciranje od strane Provoditelja natječaja. Nakon zaprimanja sredstava za sufinanciranje Projekta od strane Fonda, Provoditelj natječaja će u roku 15 dana izvršiti isplatu novčanih sredstva na IBAN računa Korisnika u dijelu koji se odnosi na sufinanciranje od strane Fonda.

VIII. Ostale informacije
Dostavljanjem dokumentacije na ovaj Natječaj, korisnik sredstava daje odobrenje Fondu i Provoditelju natječaja da osnovne podatke o Podnositelju prijava i o ponuđenom projektu objavi na službenim Internet stranicama Fonda i Provoditelja natječaja te u drugim izvještajima.

Kontakt osoba za dodatne informacije:
Daniel Pavić
telefon: 023 350 414
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zadar, 11. ožujka 2015. godine

P R A V I L N I K za provedbu programa Povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća u Zadarskoj županiji

Prijavni obrazac za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje programa povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća