15:36:55 | 09.06.2015

Ministarstvo gospodarstva dodjeljuje 90 milijuna kuna potpora po Operativnom programu regionalnih potpora kapitalnih ulaganja

Ministarstvo gospodarstva raspisalo je natječaj za Operativni program kapitalnih ulaganja radi zadržavanja i povećavanja broja zaposlenih, vrijedan 90 milijuna kuna. Jedna je to od ključnih mjera za provedbu Industrijske strategije u 2015. godini. Glavi cilj Operativnog programa je pridonijeti rastu investicija te zadržavanju i povećavanju broja zaposlenih. Maksimalni iznos potpore koju poduzetnik može dobiti za […]

Ministarstvo gospodarstva raspisalo je natječaj za Operativni program kapitalnih ulaganja radi zadržavanja i povećavanja broja zaposlenih, vrijedan 90 milijuna kuna. Jedna je to od ključnih mjera za provedbu Industrijske strategije u 2015. godini.

Glavi cilj Operativnog programa je pridonijeti rastu investicija te zadržavanju i povećavanju broja zaposlenih. Maksimalni iznos potpore koju poduzetnik može dobiti za svoj projekt je 2 milijuna kuna.

Namjena potpora je ulaganje u materijalnu imovinu, odnosno kupovina strojeva i opreme koji će doprinijeti tehnološkoj obnovi, modernizaciji i proširenju proizvodnog asortimana. Troškovi nematerijalne imovine prihvatljivi su isključivo do granice od 25% ukupnih prihvatljivih troškova ulaganja i to ako su nastali kao direktno povezani troškovi ulaganja u materijalnu imovinu.

Intenzitet potpore: veliki poduzetnici mogu ostvariti potpore u visini od 25%, dok mali i srednji poduzetnici 35% ukupnih prihvatljivih troškova ulaganja.

Potpore i projekti od velikog su značaja za hrvatsko gospodarstvo. Potpore se isključivo dodjeljuju projektima koji donose nove investicije, otvaraju radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju proizvode više dodane vrijednosti.

„Glavni cilj operativnih programa koje raspisujemo svake godine jest rast investicija, proizvodnje i izvoza te zadržavanje i povećanje broja zaposlenih. Konačni cilj realizacije Industrijske strategije je 80 tisuća novootvorenih radnih mjesta u industriji do 2020. godine te dodatna snaga u izvozu i rastu industrije“, rekao je ministar Vrdoljak.

Ministar Vrdoljak najavio je raspisivanje natječaja iz europskih strukturnih fondova prije ljeta ove godine, po kojem će biti dostupno 334 milijuna eura, a koji su namijenjeni poslovnom sektoru za aktivnosti, istraživanja i razvoj u industriji.

Podsjećamo, realizacijom dosadašnjih programa potpora projektima u industriji za 2013. i 2014. godinu, posebno prerađivačkoj industriji koja ima najveći utjecaj na gospodarstvo, otvoreno je gotovo 3000 novih radnih mjesta.

Osnovni cilj bio je usmjeriti 250 milijuna kuna  na projekte koji mogu osigurati povećavanje bruto dodane vrijednosti, broja zaposlenih kao posljedicu investiranja te udjela izvoza u ukupnim prihodima.

Operativni program i natječaj po Operativnom programu možete pogledati OVDJE.

 

 

Vanjske poveznice i dokumenti