

Prilagodba pristupačnosti
U organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u sklopu projekta GUSTI – Poboljšanje gastro turističkog itinerara u ruralnim regijama Hrvatske i Italije, održana je dvodnevna edukacija pod nazivom „Okusi održivosti: Uparivanje vina i hrane & izrada slastica“. Radionica se održala 23. i 24. rujna u prostorijama Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.
Edukacija je okupila dionike iz sektora turizma, ugostiteljstva, gastronomije i lokalne proizvodnje, uključujući predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ugostitelje, turističke vodiče, edukatore i učenike strukovnih škola. Cilj radionice bio je jačanje stručnih kapaciteta lokalnih aktera kroz prijenos znanja o održivim praksama u gastro turizmu, poticanje autentičnih doživljaja za posjetitelje te umrežavanje dionika radi zajedničkog razvoja ponude.
Sudionici su imali priliku učiti o uparivanju lokalnih vina s tradicionalnim i modernim jelima, uz stručno vođene degustacije i analize. Poseban naglasak stavljen je na korištenje sezonskih i lokalnih namirnica, čime se promovira ekološki odgovorna kuhinja i smanjuje utjecaj na okoliš. U drugom dijelu radionice, sudionici su sudjelovali u izradi slastica koje spajaju tradiciju i inovaciju, među kojima su se posebno istaknule prisnac i molatska torta – dvije autohtone slastice koje se prenose usmenom predajom kroz generacije. Time se dodatno naglasila važnost očuvanja nematerijalne kulturne baštine i lokalnog identiteta.
Prezentaciju je vodio Mladen Maraš (SOPG Maraš), koji je kroz niz konkretnih primjera predstavio bogatstvo domaćih vinskih sorti poput maraštine, pošipa, plavine i crljenka kaštelanskog. Kroz organoleptičku analizu vina, sudionici su učili kako prepoznati karakteristike vina i pravilno ih upariti s jelima, uzimajući u obzir teksturu, intenzitet i aromatski profil.
Poseban naglasak stavljen je na kulturnu vrijednost stola – redoslijed posluživanja, važnost edukacije gosta te stvaranje zaokruženog i autentičnog doživljaja koji povezuje hranu, vino, prostor i domaćina. Kroz ovu edukaciju, istaknuta je važnost očuvanja lokalne tradicije, ali i njezinog oplemenjivanja kroz suvremene pristupe, što je ključ održivosti u turizmu.
Ova edukacija izravno doprinosi ciljevima projekta GUSTI, koji se temelji na razvoju održivog gastro turizma u ruralnim regijama kroz koncept "od polja do stola". Korištenjem lokalnih i sezonskih namirnica, poticanjem kratkih lanaca opskrbe te promoviranjem autentičnih kulinarskih tradicija, radionica je osnažila lokalne dionike da razvijaju ponudu koja je ekološki odgovorna, kulturno vrijedna i gospodarski održiva. Edukacija je također potaknula svijest o važnosti zelenih praksi u ugostiteljstvu, uključujući pravilno uparivanje hrane i vina, smanjenje otpada i valorizaciju lokalnih resursa. Kroz ovakav pristup, projekt GUSTI gradi temelje za otporniji, konkurentniji i održiviji turistički sektor u prekograničnom području.
Projekt GUSTI sufinanciran je kroz Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2021. – 2027., a uz Agenciju ZADRA NOVA, u projektu sudjeluje još sedam partnera iz Hrvatske i Italije.
Izrada & održavanje: Point Web Factory