08:23:46 | 31.08.2022

Otočne koordinatorice sudjelovale na okruglom stolu „Izazovi u proizvodnji Paškog sira i sirarstvu“

S kojim izazovima se susreću proizvođači Paškog sira i kakva je budućnost sirarstva bilo je u fokusu okruglog stola održanog 26. kolovoza 2022. godine u Kolanu.

Naime, u sklopu Fešte od sira održan je okrugli stol „Izazovi u proizvodnji Paškog sira i sirarstvu Republike Hrvatske“, na kojem su sudjelovale i djelatnice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, otočne koordinatorice Ana Dušević i Maja Bašić.

Otočne koordinatorice su uz predstavnike resornih ministarstava, Zadarske županije, Općine Kolan i nadležnih tijela, među ostalim, razgovarale i o mogućnostima koju EU fondovi pružaju proizvođačima Paškog sira.

Organizatori 6. Fešte od sira bili su Udruga proizvođača Paškog sira, Turistička zajednica Općine Kolan te Općina Kolan. Otvorenju „Fešte od sira“ nazočili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić koji je otvorio manifestaciju, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić,  zamjenik župana  Šime Vicković, županijski pročelnici Daniel Segarić i Ante Sjauš, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija, profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, otočne koordinatorice za područje Zadarske županije Ana Dušević i Maja Bašić te brojni drugi uzvanici.

Uz registrirane otočne proizvođače sira, na 6. po redu Fešti od sira izlagali su i ostali otočni i županijski izlagači autohtonih delicija. Ove godine na školskom igralištu u Kolanu na prigodnim štandovima svoju bogatu i raznoliku ponudu proizvoda predstavilo je ukupno 34 izlagača. Fešta od sira bila je prilika za sve posjetitelje, domaće i strane, da upoznaju bogatu gastronomsku ponudu, ali i kulturnu baštinu i tradiciju otoka Paga.