19:09:45 | 02.05.2022

Agencija ZADRA NOVA na konferenciji "Održivi plavi rast u Republici Hrvatskoj"

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je u Zadru konferenciju „Održivi plavi rast u Republici Hrvatskoj“ u okviru projekta B-Blue, s ciljem okupljanja i umrežavanja poduzetnika i ostalih relevantnih dionika kako bi se što intenzivnije uključili u Industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske.

U uvodnom dijelu konferencije sudionicima se obratio Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koji je istaknuo kako je plavi rast najbrže rastući sektor u pogledu proizvodnje hrane, što prepoznaje Ministarstvo i politika europskih fondova. „Plavi rast u Jadranskoj Hrvatskoj je lider među svim gospodarskim granama, stoga treba iskoristiti njegov potencijal i napraviti tranziciju, kako bi se učinio lagani otklon prema industrijskoj proizvodnji.“, izjavio je Erlić i najavio kako će se u sljedećem programskom razdoblju usmjeravati preko 500 milijuna eura prema malim, srednjim i velikim poduzetnicima koji će ulagati u inovacije, istraživanje i razvoj, nove tehnologije te u pametne vještine koje su potrebne za stjecanje znanja potrebnog za konkurentno poslovanje industrije.

Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a naglasio je kako je HAMAG-BICRO prepoznao potencijal plave ekonomije u Hrvatskoj, poglavito u pogledu podmorja. „Ideja je bila povezati se s međunarodnim akterima na području Sredozemlja i formirati zajedničku platformu koja bi hrvatskim istraživačima omogućila povećanje njihove konkurentnosti i stvoriti prilike za nove oblike poslovanja. HAMAG-BICRO je kao projektni partner osmislio Match making alat kroz koji želimo povezati organizacije koje se bave istraživanjem i razvojem, male i srednje poduzetnike te potencijalne investitore kako bi zajednički stvarali novu dodanu vrijednost u sektoru plave biotehnologije.“, izjavio je Bobetko i nadodao kako su ovakve konferencije potrebne radi mapiranja stanja i kreiranja programa iz kojih će se kasnije financirati poduzetničke aktivnosti.

Aktivnosti HAMAG-BICRO-a u okviru B-Blue projekta i razvijen Match making alat predstavili su Mate Kovač, ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju HAMAG-BICRO-a i Maja Ljubić Čmelar, voditeljica projekta B-Blue iz HAMAG-BICRO-a.

Provedene i planirane aktivnosti u okviru Industrijske tranzicije sektora Plavog rasta predstavio je Neven Drozdek, voditelj Odjela za koordinaciju investicija iz EU instrumenata, dok je Miguel Alves iz Europskog investicijskog fonda (EIF) predstavio nove mogućnosti financiranja u nadolazećoj perspektivi.

Primjere dobre prakse iz Francuske predstavila je Charlène Auregan iz Pôle Mer Méditerranée, dok je dr. sc. Mario Špadina iz startupa SeaCras predstavio projekt koji se bazira na satelitskom praćenju kvalitete mora i kopnenih voda, a koji je na BlueInvest danu 2022. proglašen jednim od 4 najbolja EU projekta. Njihovu tehnologiju su u svoje poslovanje već integrirali Nacionalni parkovi Mljet, Brijuni i Telašćica. Programe BIOCentra predstavila je dr. sc. Marija Lovrić, dok je Marija Dušević iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA predstavila projekt Adri.SmArtFish u okviru kojeg je postavljen umjetni riblji greben u more i nabavljena inovativna oprema za Zadarsku ribarnicu. Svi sudionici imali su jedinstvenu mogućnost priključivanja na Match making alat kroz koji ih je proveo Antun Nadramija, financijski voditelj projekta B-Blue iz HAMAG-BICRO-a. Konferenciju je moderirao doc. dr. sc. Tomislav Klarin.