08:14:32 | 14.02.2023

Održana završna konferencija projekta Uključi se knjigom

Završna konferencija projekta „Uključi se knjigom“ održana je 13. veljače 2023. godine u Gradskoj knjižnici Zadar. Korisnik je Gradska knjižnica Zadar, a partneri na projektu Grad Nin, općine Poličnik, Preko i Galovac te Udruga HVIDR-a Zadar. Vrijednost projekta je 358.797,53 EUR (2.703.360,00 HRK) bespovratnih sredstava osiguranih iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Provedba projekta je trajala dvije godine, od 15. veljače 2021. do 15. veljače 2023. godine. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA bila je tehnička je pomoć tijekom provedbe projekta, a s ciljem povećanja korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji.

Provedbom projekta osiguralo se novo vozilo - bibliokombi - čime se unaprijedio sustav knjižnice na kotačima te su se proširile usluge za korisnike Gradske knjižnice Zadar s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika – osobe s invaliditetom na području urbane aglomeracije Zadar.

Cilj projekta bio je osnažiti osobe s invaliditetom za socijalno uključivanje kroz kulturne sadržaje, aktivnosti i radionice koje su se održavale u knjižnici i u partnerskim institucijama. Kroz projekt je realizirano ukupno 410 radionica iz različitih područja: radionice psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom te obitelji osoba s invaliditetom, edukacija osoblja Gradske knjižnice Zadar o radu s osobama s invaliditetom, sportske radionica za osobe s invaliditetom, kreativne radionice za osobe s invaliditetom, scenografsko-likovne radionice za osobe s invaliditetom, klubovi čitatelja za osobe s invaliditetom, radionice znakovnog jezika, radionice osnaživanja osoba s invaliditetom, radionice osnaživanja za slijepe i slabovidne osobe.

Na samoj konferenciji prisutnima su se obratile Matea Bakmaz iz Gradske knjižnice Zadar, Doroteja Kamber-Kontić ravnateljica Gradske knjižice Zadar, Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA te Valentina Cindori iz Centra Arka, voditeljica radionica za pružanje psihosocijalne podrške osobama s invaliditetom te obitelji osoba s invaliditetom i edukaciju osoblja Gradske knjižnice Zadar o radu s osobama s invaliditetom. 

Poslijednja izmjena dana 14.02.2023