09:47:30 | 18.05.2022

Općini Sveti Filip i Jakov za projekt „Obnova kule Fortica i popratni turistički sadržaji – otok Babac“ odobren iznos od 210.000,00 kuna

Odlukom o odabiru projekata u okviru Javnog poziva za dostavu prijedloga projekata za Program razvoja otoka u 2022. godini Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je općini Sveti Filip i Jakov za projekt „Obnova kule Fortica i popratni turistički sadržaji – otok Babac“ iznos od 210.000,00 kuna od ukupne vrijednosti projekta 434.998,75 HRK.

Cilj projekta je unaprijediti kvalitetu i dostupnost društvene i turističke infrastrukture u svrhu promocije kulturne baštine.

Kula Fortica i zaseok Mandići na otoku Babcu zaštićena su ruralno-urbana cjelina. Predmet projektnog prijedloga je razvoj turističke/poučne staze i vidikovca kroz sanaciju i konzervaciju bastiona smještenog u sklopu ljetnikovca obitelji de Soppe. Projektom se predviđaju istražni radovi unutar bastiona kao i u neposrednoj okolici uz mogućnost pronalaska podnice te originalnog kamenog materijala.

Obnovom kule Fortica doprinijet će se valorizaciji povijesno-kulturne baštine i prepoznatljivosti samog otoka te potencijalu razvoja "zelenog“ turizma, s očuvanim krajolikom i kulturnom baštinom.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pružila je svoju stručnu podršku Općini Sveti Filip i Jakov u pripremi projektnog prijedloga.