08:07:03 | 28.10.2020

Održana početna konferencija projekta "Zaželi u Kalima"

U organizaciji Općine Kali održana je u utorak 27.10.2020. godine početna konferencija projekta „Zaželi u Kalima“ vrijednog 464 tisuće kuna.

Projekt „Zaželi u Kalima“ prijavljen je na Poziv "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza II" te mu je odobren iznos od 464 tisuće kuna. Projekt se u potpunosti financira iz Europskog socijalnog fonda i prvi je takav projekt Općine Kali.

Konferenciji su nazočili načelnik Općine Kali Marko Kolega, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Marina Dujmović Vuković te voditelj projekta Petar Kolega.

Načelnik Kolega istaknuo je da je ovo nova, dobrodošla socijalna usluga u otočnoj zajednici, koju su mještani Kali već u startu pozitivno prihvatili, a interes žena i korisnika veći je od inicijalnih očekivanja Općine Kali kao nositelja projekta.

Projekt se s jedne strane suočava s visokom nezaposlenošću žena niže razine obrazovanja, a s druge strane s velikom potrebom za uspostavom kvalitetne usluge pomoći u domaćinstvima starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Stoga, cilj projekta je zaposliti nezaposlene žene te im pružiti adekvatno certificirano obrazovanje za deficitarno zanimanje na tržištu rada. Projektom će se osnažiti radni potencijal pet teže zapošljivih žena u lokalnoj zajednici čime će prestati biti pripadnice ranjivih skupina, a samim time pridonijeti njihovom kvalitetnijem nastavku života na otoku. Također, kroz projekt će se nastojati ukloniti potreba za institucionalizacijom starijih osoba na način da će im novozaposlene žene pružiti potrebnu pomoć u vlastitom domu.

Uz prijavitelja, Općinu Kali, partneri na projektu su i Centar za socijalnu skrb Zadar i Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Zadar.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator, u suradnji s prijaviteljima, pripremila je i prijavila projekt te će sudjelovati i u njihovoj provedbi. Angažman Agencije na ovim projektima omogućava projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.