13:27:15 | 03.06.2019

Kroz Rock & Bike predstavljen terminal za javne bicikle

Zadar je dobio novi sustav javnih bicikala koji je predstavljen u petak 31. svibnja 2019. godine kroz zabavno-edukacijski program Rock & Bike. Na parkiralištu ispred zgrade Novog kampusa Sveučilišta u Zadru u „rad je pušten“ terminal za javne bicikle koje će studenti i profesori Sveučilišta u Zadru, putem aplikacije, moći koristiti besplatno. Ostatak građana, kao […]

Zadar je dobio novi sustav javnih bicikala koji je predstavljen u petak 31. svibnja 2019. godine kroz zabavno-edukacijski program Rock & Bike.

Na parkiralištu ispred zgrade Novog kampusa Sveučilišta u Zadru u „rad je pušten“ terminal za javne bicikle koje će studenti i profesori Sveučilišta u Zadru, putem aplikacije, moći koristiti besplatno. Ostatak građana, kao i turisti, bicikle će moći unajmiti po povoljnim cijenama.

Naime, kroz projekte koje provode Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Grad Zadar osigurana su sredstava za novi sustav za iznajmljivanje bicikala na području grada Zadra, koji će se sastojati od ukupno 6 terminala, 16 klasičnih bicikala te 8 električnih bicikala postavljenih na 6 lokacija.  Uz terminal na Novom kampusu, postavljen je i onaj na Starom kampusu ispred studentskog restorana, dok će terminali na još četiri lokacije biti postavljeni u narednih mjesec i pol dana (Nova vrata; Autobusni kolodvor; Obala Kneza Trpimira; Luka Gaženica).

Dio sredstava za novi sustav za iznajmljivanje bicikala na području grada Zadra osiguran je kroz projekt „CHESTNUT – CompreHensive Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport“, sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav, koji provodi Javna ustanova Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, te kroz projekt „Zadar e-Bike“ za čiju su realizaciju Gradu Zadru odobrena bespovratna sredstva Ministarstva turizma, iz Fonda za razvoj turizama, temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini.

Uz premijernu vožnju na novim biciklima, okupljeni građani su mogli testirati svoje sposobnosti vožnje na biciklističkom poligonu s „pijanim naočalama“ pred očima, zatim doživjeti prevrtanje automobila u simulatoru HAK-a te se zabaviti uz koncert grupe Jimmy Shakers.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019