15:45:43 | 23.01.2013

IPARD Mjere 101 i 103 otvaraju se za mjesec dana

Sukladno planu natječaja za mjere IPARD programa, za manje od mjesec dana objaviti će se novi natječaj iz mjera 101 i 103 koji će uključivati proširene mogućnosti za unaprjeđenje poslovanja poljoprivrednih gospodarstava.

Mogućnost financiranja traktora i poljoprivredne mehanizacije

U svim sektorima ulaganja najavljena je prihvatljivost troškova u obnovljive izvore energije usmjerenih potrebama vlastite proizvodnje. Petina ukupno raspoloživog budžeta za financiranje u mjeri 101 biti će po prvi puta rezervirana za nabavu poljoprivredne mehanizacije što uključuje traktore do 100 kW, te ostalu opremu za obradu tla, sjetvu, gnojidbu, zaštitu bilja, žetvu i transport. To je prilika za mnoge poljoprivrednike da pod povoljnijim uvjetima moderniziraju i ojačaju svoju proizvodnju.

Vinari i maslinari konačno su došli na svoje

Uz već spomenute novosti oko ulaganja u obnovljive izvore energije, mjera 103 donosi još novosti. U sektoru vinarstva očekuju se proširene mogućnosti ulaganja u kompletnu opremu za preradu grožđa, proizvodnju, skladištenje, i trženje vina što dosad nije bio slučaj. U sektoru maslinovog ulja, očekuju se, također, mogućnosti ulaganja u kompletnu opremu za preradu maslina i trženje maslinovog ulja za razilku od dosadašnje prakse koja je financirala samo kemijsku analizu i opremu za kompostiranje komine masline.

IPARD je sve bolji

Zahvaljujući provedbenoj strukturi IPARD programa, njihovom dobrom radu oko pripreme natječaja i osluškivanju potreba poljoprivrednika te samim poljoprivrednicima, analize IPARD programa govore o pozitivnim trendovima i sve boljoj razini iskoristivosti sredstava i darovnica. Nadamo se da će i ovaj natječaj to potvrditi, te da će ovo biti dostojan uvod u korištenje Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD) u okviru kojeg ćemo na raspolaganju imati nešto strožije uvjete, ali i desetak puta više sredstava koje moramo znati iskoristiti.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019