16:43:16 | 24.09.2013

COSME – program kojim EU namjerava pomoći malim i srednjim poduzećima

Europska komisija posvetila je pažnju pomoći malim i srednjim poduzećima i njihovom prevladavanju financijskih problema s kojima se trenutno suočavaju. Pomoć se krije iza imena COSME kojim se želi takvom tipu poduzeća omogućiti financijska sredstva, budući da ona stvaraju robu, usluge i radna mjesta širom Europe.

COSME je novi program Europske unije čiji su fokus mala i srednja poduzeća, a njegova će financijska sredstva olakšati pristup tržištima poduzećima unutar i izvan Europske unije. Sredstva će se koristiti za stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja kroz poticanje poduzetničke kulture u Europi te jačanje održive konkurentnosti poduzeća u Europi.
Programom će se pružiti garancije malim i srednjim poduzećima u iznosu do 150.000 eura, kojim se nudi lakši i bolji pristup venture kapitalu. Očekuje se kako će značaj ovog novog programa biti velik, jer bi se jednim uloženim eurom u obliku državnog jamstva za mala i srednja poduzeća, trebalo stvoriti između 20 i 30 dodatnih eura. Svake bi godine ovaj program treba pridonijeti povećanju EU BDP-a u iznosu od 1,1 milijardu eura, pomoći oko 40.000 europskih tvrtki u stvaranju i spašavanju 30.000 radnih mjesta te omogućiti pokretanje oko 1200 novih proizvoda, usluga ili procesa.
COSME će također omogućiti i podržati internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća, Erasmus za male i srednje poduzetnike, edukaciju poduzetnika, IPR helpdesk te smanjenje administrativnog tereta. Program kreće sa radom 2014. godine i trajati će do 2020. godine, a raspolagati će sa budžetom od 2,3 milijarde eura.
Poslijednja izmjena dana 26.06.2019