16:42:34 | 10.10.2013

Iduće godine mikrokrediti za likvidnost poduzetnika

Mikropoduzetnici koji zapošljavaju do deset radnika u 2014. godini moći će se natjecati za subvencionirane mikrokredite za likvidnost te za ulaganja u osnovna i obrtna sredstva poduzetnika početnika – „Prvi korak u poduzetništvo“. Javni poziv bankama bit će raspisan do kraja 2013. godine, a javni poziv poduzetnicima u siječnju 2014. godine, poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u srijedu na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio programe za kreditiranje mikropoduzetnika u sljedećoj godini koje će realizirati Ministarstvo poduzetništva i obrta i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije u suradnji s poslovnim bankama.

| Prezentaciju s današnje konferencije pročitajte OVDJE

„Osnovni smisao mikrokredita je da mikropoduzetnicima koji imaju problema s likvidnošću pomognemo kako zbog malih dugova dobavljačima i državi ne bi nestali s tržišta“, pojasnio je ministar Maras, ocjenivši pritom da su upravo mikropoduzetnici najteže pogođeni teškom gospodarskom situacijom.

MINPO će predložiti da se u Državnom proračunu za 2014. godinu osigura 16 milijuna kuna za subvencionirane mikrokredite za likvidnost. Maksimalni iznos kredita bit će 50 tisuća kuna s rokom otplate od 4 godine te očekivanom kamatom od 6 posto koju će MINPO subvencionirati s 5.01 p.p. kako bi kamata za poduzetnike bila 0,99 posto. Iako iznos kredita nije visok, ministar Maras očekuje da će se na natječaj javiti oko 7 tisuća mikropoduzetnika.

Poduzetnici početnici moći će se i u sljedećoj godini kroz program „Prvi korak u poduzetništvo“ natjecati za kredite namijenjene za ulaganja u osnovna i obrtna sredstva za što će se u Državnom proračunu za 2014. godinu osigurati 5 milijuna kuna. Najmanji iznos kredita bit će 10 tisuća kuna, a najviši 70 tisuća kuna s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 0,99 posto, odnosno efektivnom kamatnom stopom od 1,09 posto. Rok otplate kredita bit će 5 godina uključujući i poček od 6 mjeseci.

Zaključujući konferenciju za novinare ministar Gordan Maras još je jednom naglasio da se subvencioniranim kreditiranjem priskače u pomoć mikropoduzetnicima kojima zbog malih dugova dobavljačima i državi prijete blokade poslovanja i ovrhe te gašenje tvrtke, iako i mnogi među njima ne uspijeva naplatiti svoja potraživanja u propisanim rokovima plaćanja. Zato je bitno da i velike kompanije, osobito veliki trgovački lanci za koje je Ministarstvo financija inspekcijskim nalazima utvrdilo da ne poštuju propisane rokove plaćanja i svojim brojnim malim dobaljačima duguju milijarde kuna, konačno počnu striktno poštivati propisane rokove plaćanja i prestanu se financirati na teret malih poduzetnika, odnosno države kada potonji zbog nemogućnosti naplate svojih potraživanja od velikih kompanija i trgovaca ne mogu platiti svoje porezne obveze.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019