15:37:30 | 20.01.2014

HAMAG INVEST I EUROPSKI INVESTICIJSKI FOND predstavili jamstveni program EU POČETNIK

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST) i Europski investicijski fond (EIF) predstavili su jamstveni program EU početnik, namijenjen subjektima malog gospodarstva koji posluju do dvije godine. Jamstveni program EU početnik realiziran je u sklopu potpisanog  sporazuma o kontra jamstvima unutar Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije Europske unije (CIP). Cilj ovog sporazuma je pružanje podrške malom i srednjem poduzetništvu u Republici Hrvatskoj te veća dostupnost poduzetničkih kredita njihovim korisnicima kao i daljnje poticanje poduzetnika početnika.

Sporazum o kontra jamstvima potpisan je u prosincu 2013. godine, nakon što je HAMAG  INVEST prijavio svoj jamstveni program za poduzetnike početnike (EU početnik) na CIP-ov natječaj za kontra jamstva EIF-a. Kao rezultat toga, HAMAG INVEST mijenja svoje dosadašnje jamstvene programe prilikom čega su proširene aktivnosti programa Novi poduzetnici te je promijenjen naziv u EU početnik. Ovakvim će se jamstvima ujedno ohrabriti hrvatske poslovne banke za odobravanje više kredita tvrtkama početnicima (startup tvrtke). Od ovog projekta očekuje se podrška za oko 650 tvrtki početnika u ostvarenju njihovih investicija, proširenju poslovanja i stvaranju novih radnih mjesta.

U okviru programa EU početnik izdaju se jamstva za pokriće dijela glavnice kredita subjektima malog gospodarstva koji posluju do 24 mjeseca uz kontra jamstvo EIF-a kao reosiguranje. Ovo financiranje ima koristi od jamstva izdanog u okviru Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije Europske unije. EIF će za svako jamstvo koje HAMAG INVEST izda novim poduzetnicima, osigurati kontra jamstvo u iznosu od 50%, čime se u značajnoj mjeri smanjuje rizik cjelokupnog portfelja HAMAG INVEST-a. Vrijedi istaknuti kako su ciljna grupa Jamstvenog programa EU početnik i žene poduzetnice.

“Zadovoljstvo mi je potpisati ovaj ugovor o kontra jamstvima unutar Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije s HAMAG INVEST-om kako bi se pružila podrška sektoru malog i srednjeg poduzetništva u Republici Hrvatskoj. Time će se bankama omogućiti ubrzano povećanje plasmana kredita sektoru za malo i srednje poduzetništvo, pomažući poduzetnicima u razvoju njihova poslovanja i pogodujući razvoju nacionalnog gospodarstva”, izjavio je prilikom predstavljanja jamstvenog programa EU početnik, Gunnar Mai, direktor Programa za konkurentnost i inovacije u Europskom investicijskom fondu.

EIF-ovu investiciju, vrijednu 1,1 milijardu eura, financira Europska unija putem Programa za konkurentnost i inovacije (CIP), a podijeljena je na venture capital fondove i jamstva. Program se provodio u  razdoblju od 2007. do 2013. godine s ciljem ostvarivanja gospodarskog razvoja i novih radnih mjesta, kao i povećanje produktivnosti, konkurentnosti te inovacija u Europskoj uniji, uz optimizaciju uporabe sredstava iz fondova Europske unije. 

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo iskazanom podrškom Europskog investicijskog fonda prema hrvatskom gospodarstvu izjavivši: „Potpisivanje sporazuma o kontra jamstvima s EIF-om otvara niz mogućnosti za male i srednje poduzetnike u Republici Hrvatskoj. Povećanjem broja izdanih jamstava za početničke projekte olakšat će se pristup izvoru kapitala sve većem broju poduzetnika, a neosporno je da su nove investicije u ovom trenutku neophodne za cjelokupno nacionalno gospodarstvo. Projekti poduzetnika početnika po svojoj su prirodi visokorizični te za posljedicu imaju znatno teži pristup financiranju. Podrška CIP-a omogućit će HAMAG INVEST-u značajno povećanje jamstvenog potencijala za tvrtke početnike. HAMAG INVEST planira izdati 400.000.000,00 kuna jamstava poduzetnicima početnicima u trogodišnjem razdoblju, uz povećanje maksimalnog postotka jamstava i veću usredotočenost na pružanje podrške rizičnijim tvrtkama početnicima. Smatram da je ovakav početak suradnje s Europskom unijom odlična prilika za domaće poduzetnike koji će, nadam se, iskoristiti sve mogućnosti koje im budu na raspolaganju.“

U ime Agencije koja plasira novi jamstveni program EU početnik, prisutnima se obratio i Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG INVEST-aIznimno nas veseli početak suradnje s Europskim investicijskim fondom uz čiju pomoć HAMAG INVEST planira značajnije potaknuti razvijanje novih tvrtki u Republici Hrvatskoj. S partnerom kao što je Europski investicijski fond,  HAMAG INVEST-u svakako raste financijski ugled, što će se odraziti i u daljnjoj suradnji s poslovnim bankama i HBOR-om. Poduzetnicima će se kroz novi jamstveni program EU početnik omogućiti veći iznosi jamstava, viši postotci jamstava te izdavanje jamstava uz zadužnicu kao jedini instrument osiguranja. Nadamo se da ćemo ovime potaknuti mnoge pojedince s dobrim idejama na pokretanje i osnivanje vlastitih tvrtki“.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019