15:37:01 | 31.01.2014

Poduzetnički impuls 2014. – milijarda kuna poduzetnicima i obrtnicima

Podrška poslovanju, najavljeni Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2014., u veljači će ugledati svjetlo dana. Ukupni iznos bespovratnih sredstava bit će veći nego što je bio ukupno za 2012. i 2013. godinu što znači da će poduzetnicima biti na raspolaganju preko milijardu i sto milijuna kuna raznih potpora za njihove projekte i ulaganja. Prijaviti se mogu gotovo svi subjekti malog gospodarstva koji pozitivno posluju i imaju više od jednog zaposlenog, osim onih koji obavljaju primarnu proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i ribarstvo, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, tehnološki parkovi, inkubatori i poduzetnički centri, obrazovne institucije i asocijacije poduzetnika, obrtnika i zadrugara. Imajući na umu izdašnost ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa, za očekivati je da potpore za mikro poduzetnike i obrte do devet zaposlenih iznose do 250.000 kuna, a za one sa više zaposlenih i do 1,500.000 kuna.
Prihvatljive projektne aktivnosti uključuju:
  • Ulaganja u unaprjeđenje poslovanja; ulaganja u unaprjeđenje proizvodnje; ulaganja u razvoj novih proizvoda/usluga; ulaganja za izlazak na nova tržišta;ulaganja u razvoj i nabavu novih tehnologija koje dovode do unaprjeđenja proizvodnje i stvaranja nove vrijednosti; ulaganja u povećanje proizvodnih kapaciteta; ulaganja u ekološki prihvatljiviju i energetski učinkovitiju proizvodnju; razvoj računalne opreme, sustava i programskih rješenja; razvojna istraživanja za stvaranje novog proizvoda, poslovnog modela, usluge i/ili procesa; primjena znanja u proizvodnim procesima; upravljanje i zaštita intelektualnog i industrijskog vlasništva; uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete; marketinške aktivnosti; stručno osposobljavanje i obrazovanje te za prilagodbu, prenamjenu i proširenje poslovnog/proizvodnog prostora.
Projekti se ocjenjuju prema unaprijed određenim kriterijima, uzimajući između ostalog u obzir financijske i operativne kapacitete poduzetnika, relevantnost i važnost projekta, metodologiju, održivost, troškove i proračun aktivnosti te druge pokazatelje i poveznice. Samo dobro ocijenjeni projekti, koji prijeđu bodovni prag, biti će financirani. Kao i prošle godine, natječaji će biti otvoreni do iskorištenja sredstava, tj po principu ”first come-first serve“.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019