15:36:36 | 07.02.2014

Vlada RH donijela Poduzetnički impuls 2014. ukupne vrijednosti 1,26 milijardi kuna!

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2014. za kojeg je planiran ukupni proračun od 1,26 milijardi kuna.
Taj iznos uključuje i iznose za finalne isplate po projektima koji se prenose u 2015. odnosno u 2016. godinu na EU projektima, a od ukupnog je iznosa za dodjeljivanje bespovratnih potpora planirano 413,8 milijuna kuna.
Naime, Poduzetnički impuls 2014. sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna te strukturnih fondova Europske unije, a koji su Hrvatskoj postali dostupni njenim članstvom u EU.
Poduzetnički impuls za ovu godinu ima četiri programska prioriteta. Prvi je jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, za što je planiran ukupni iznos od 413,8 milijuna kuna; drugi unapređenje poduzetničkog okruženja s planiranim iznosom od 74,6 milijuna kuna; treći promocija i učenje za poduzetništvo i obrt, za što se planira 248,1 milijun kuna; dok je za četvrti prioritet – lakši pristup financiranju planiran iznos od 529,1 milijun kuna.
U ovoj se godini, kako se ističe u prijedlogu programa, nastavlja s naglašavanjem učinkovitosti javnih sredstva tako što se dodjeljuje manji broj potpora veće prosječne vrijednosti, s uklanjanjem administrativnih prepreka, povećava se transparentnost i vidljivost javnih poziva, a posebna važnost daje se unapređenju sustava praćenja i procjene učinka dodijeljenih potpora.

Prezentaciju s današnje konferencije za novinare ministra Gordana Marasa možete pročitati OVDJE, a cjeloviti dokument Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2014. možete pronaći OVDJE. Audio zapis s konferencije za novinare možete preuzeti OVDJE.

Po završetku sjednice Vlade, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je na konferenciji za novinare „Poduzetnički impuls“ – Program poticanja poduzetništva i obrta za 2014. godinu. Poduzetnički impuls sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna Republike Hrvatske te Strukturnih fondova Europske unije, a koji su Republici Hrvatskoj postali dostupni ostvarenjem članstva u Europskoj uniji.

Ključna odrednica “Poduzetničkog impulsa” u 2014. godini je stvaranje povoljnijeg poduzetničkog okruženja te poticanje inovacija i internacionalizacije u svrhu povećanja dodane vrijednosti stvorene u sektoru malog gospodarstva.

„Ono što je bitno u ovogodišnjem impulsu jest da je najveći do sada i iznosi nešto preko milijardu i 200 milijuna kuna, što su zbilja značajna sredstva koje ćemo kroz određene prioritete usmjeriti prema malim i srednjim poduzetnicima“, naglasio je ministar Maras.

Natječaj za dodjelu sredstava iz Državnog proračuna bit će raspisan sredinom veljače, dok su neki natječaji, oni za europska sredstva, već raspisani i u tijeku, a poziv traje do kraja veljače. Projektni prijedlozi bit će primani od 1. travnja. 

Ministar je rekao kako se očekuje da će tijekom ove godine dodijeliti 1300 potpora, pri čemu će maksimalan iznos potpore iz Državnog proračuna biti 1.400.000,00 kuna, a maksimalan iznos potpore iz sredstava Europske unije 26.000.000,00 kuna. „Ciljevi su jačanje konkurentnosti, unaprjeđenje poduzetničkog okruženja, promocija, lakši pristupi financiranju i sve ono za što smatramo da bi moglo unaprijediti poduzetništvo u Republici Hrvatskoj“, rekao je ministar Maras. (Hina/Vlada.hr/minpo.hr)

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019