16:03:47 | 27.07.2018

ZADRI NOVOJ odobrena 4 međunarodna projekta vrijedna preko 11 milijuna eura

Među 50 projekata odobrenih za sufinanciranje iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska nalaze se i četiri projekta u kojima Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA ima ulogu nositelja ili partnera.

Naime, na 5. sjednici Odbora za praćenje (OzP) programa Interreg V-A Italija-Hrvatska, koja je održana 19. i 20. srpnja 2018. godine u Veneciji uvjetno je odobreno 50 „Standard“ projekata prijavljenih u okviru 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga.

ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu PEPSEA – Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution. Cilj projekta je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost Jadranske regije. Projekt je nastavak ranijeg projekta HAZADR, te će se nabaviti oprema za nadzor, među kojom su i dronovi kojima će se nadzirati Zadarski akvatorij u skladu s najnovijim tehnologijama. Oprema će biti na raspolaganju Operativnom centru Zadarske županije za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Zadarskoj županiji. Kroz projekt, ukupne vrijednosti 2,9 milijuna eura, među ostalim će se organizirati i edukacije.

ZADRA NOVA će uz to biti partner na projektima:

  • MADE IN – LAND: MAnagement and Development of INLANDs – Cilj projekta je razviti interregionalnu strategiju za održivi ekonomski i teritorijalni razvoj područja u unutrašnjosti s ciljem promocije prirodne i kulturne baštine. Gastronomski će se valorizirati desetak tradicionalnih namirnica iz zadarskog kraja (nematerijalna kulturna baština). Nositelj projekta je Regija Marche, dok je ukupna vrijednost projekta 2,2 milijuna eura.
  • ADRIREEFS – Innovative exploitation of Adriatic Reefs in order to strengthen blue economy – Cilj projekta je postaviti teorijsku osnovu za ekonomsku valorizaciju grebena u Jadranskom moru, s naglaskom na marikulturu i turizam, a u svrhu jačanja sektora plave ekonomije i povećanja zapošljivosti. Nositelj projekta je Grad Ravenna, a ukupna vrijednost projekta je 2,8 milijuna eura.
  • ARCA ADRIATICA – Protection, promotion and touristic valorisation of Adriatic maritime heritage – Projekt je usmjeren na razvoj zajedničke turističke ponude temeljene na principima socijalne i ekonomske održivosti koji istovremeno valoriziraju, čuvaju i štite bogatu pomorsku baštinu. Pilot aktivnost u Zadarskoj županiji je izgradnja replike starohrvatskog broda CONDURA CROATICA, koji bi bio izložen kao primjer starohrvatske brodogradnje. Ukupna vrijednost projekta je 3,1 milijun eura, a vodeći partner je Primorsko-goranska županija.

Ukupno je u okviru prioritetne osi 1 odobreno je 8 projekata (COASTENERGY, INVESTINFISH, SmArtFish, AdriAquaNet, ADRIREEF, SEAFAIR, PRIZEFISH i ITACA) vrijednosti od oko 16 milijuna eura.

U okviru prioritetne osi 2 odobreno je 10 projekata (Adriadapt, CHANGE WE CARE, E-CITIJENS, PEPSEA, ASTERIS, PMO-GATE, GECO2, Joint_SECAP, ADAPT i MoST) ukupne vrijednosti od oko 19 milijuna eura.

U okviru prioritetne osi 3 odobrena su 22 projekta (SOUNDSCAPE, VALUE, SASPAS, ECOMAP, MADE IN-LAND, ECOSS, AdSWiM, NET4mPLASTIC, ARCA ADRIATICA, UnderwaterMuse, REMEMBER, RECOLOR, TOURISM4ALL, NETWAP, WATERCARE, SUSHI DROP, TEST, S.LI.DES., CREW, REPLICATE, DISCOVER i *ASTERISK) ukupne vrijednosti od oko 45 milijuna eura.

U okviru prioritetne osi 4 odobreno je 10 projekata (DEEP-SEA, ADRIGREEN, ICARUS, SUTRA, INTESA, PROMARES, DigLogs, GUTTA, METRO i E-CHAIN ) ukupne vrijednosti od oko 21 milijun eura.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019