16:03:15 | 27.09.2018

ZADRA NOVA predstavila projekte na ‘Tjednu mobilnosti’

U Zadru je proteklog tjedna održan Tjedan mobilnosti, inicijativa koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava te poziva ljude da iskušaju alternative vožnji automobilom.

U sklopu zadarskog Tjedna mobilnosti koji je održan pod sloganom „Zadar đira i kombinira“ Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA promovirala je svoja četiri projekta koja se bave temom održive mobilnosti na širem zadarskom području.

Tijekom dvodnevne manifestacije koja je za cilj imala promjenu svijesti građana koje se željelo motivirati na korištenje javnog prijevoza te učestaliji odlazak na posao, fakultet, u školu ili kupovinu biciklom ili pješice stanovnici grada Zadra upoznali su se s projektnim aktivnostima svih četiriju projekata s područja mobilnosti ukupne vrijednosti 7.318.362,38 EUR.

Projekt SMART COMMUTING ukupne vrijednosti 1.555.337,00 EUR s provedbom je započeo u lipnju 2017. godine. Unutar projekta predviđena je pilot aktivnost izrade detaljne studije i strategije usklađivanja linija autobusnog i brodskog prijevoza uz uvođenje integriranih karata za obje vrste prijevoza.

Projekt SMILE – FirSt and last Mile Inter-modal mobiLity in congested urban arEas of Adrion Region ukupne vrijednosti 1.290.415,45 EUR s provedbom je započeo u siječnju 2018. godine, a unutar projekta predviđena je pilot aktivnost implementacije IT rješenja usmjerenih postizanju višeg stupnja održivosti urbane mobilnosti.

Projekt CHESTNUT – CompreHensive Elaboration of Strategic plaNs for sustainable Urban Transport ukupne vrijednosti 2.004.272,18 EUR s provedbom je započeo u prosincu 2016. godine. Unutar projekta predviđena je pilot aktivnost nabavke 30 bicikala i dvije bike-sharing platforme koje će građanima pružiti dodatne mogućnosti korištenja alternativnih metoda prijevoza.

Projekt MOBILITAS – MOBility for nearLy-zero CO2 in medITerranean tourism destinAtionS ukupne vrijednosti 2.468.337,75 EUR s provedbom je započeo u studenom 2016. godine. Pilot aktivnost projekta bazirat će se na postavljanju parkirnih senzora na odabranoj lokaciji u gradu Zadru, uz izradu pripadajuće mobilne i računalne aplikacije koja će građane grada Zadra i okolice, kao i njihove goste, upoznavati s brojem slobodnih parkirnih mjesta.

U sklopu dvodnevne manifestacije valja posebno naglasiti zanimljivu i konstruktivnu panel raspravu pod nazivom „Perspektive i održivost prometnog modela Zadra“ održanu u Kneževoj palači na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz područja prometa, urbanizma i zaštite okoliša: dr. sc. Una Vidović, Ivan Šimić, dipl. ing., dr. sc Dino Županović, Atana Grbić i Pero Marušić, dipl. ing. arh., a u koju su se uključili i okupljeni građani s ciljem zajedničkog rješenja prometnih specifičnosti na širem prostoru grada Zadra.

Više informacija o Tjednu mobilnosti možete pronaći na poveznici, kao i na Facebook stranici manifestacije.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019