16:03:13 | 27.09.2018

Kreće „Čikola Adventure Week“, druga projektna aktivnost projekta Adriatic Canyoning

Ovaj vikend počinje „Čikola Adventure Week“, drugo avanturističko događanje u sklopu projekta Adriatic Canyoning unutar kojeg će se na širem prostoru grada Drniša, uključujući i rijeku Čikolu i planinu Promina, od 28. do 30. rujna odvijati brojne aktivnosti koje za cilj imaju promociju aktivnog turizma u unutrašnjosti Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Vikend pun uzbuđenja začinjen autohtonim mirisima i okusima Dalmatinske Zagore započet će u petak 28. rujna. Prvi je dan rezerviran za protokolarni dio i predavanja vezana uz turističku valorizaciju prirodne baštine i aktivni turizam u drniškom kraju, te će se u prostorima Grada Drniša održati sastanci Projektnog tima i Upravljačkog odbora projekta, dok su u subotu na rasporedu avanturističke aktivnosti u kanjonu rijeke Čikole gdje će sudionici birati između adrenalinske i relax verzije, odnosno između sudjelovanja na zahtjevnoj kanjoning turi koja uključuje četverosatno pješačenje i tehničko penjanje s profesionalnom opremom uz pratnju iskusnih i licenciranih vodiča i opuštenije opcije razgledavanja i pješačenja atraktivnim rutama uz jednu od najljepših dalmatinskih rijeka. Tura uključuje obilazak izvora rijeke Čikole, samoga kanjona te dva vidikovca od kojih se posebno ističe onaj na Ključici.

Najodvažniji među sudionicima mogu isprobati jedinstveni zip-line s kojeg se pruža vrhunski pogled na kanjon rijeke Čikole. Ukupna trasa zip-linea sastoji se od tri linije ukupne duljine 1,2 kilometra na visini između 500 i 200 metara, a maksimalna brzina koja se može dosegnuti iznosi čak 70 km/h.

Nakon avanturističkog jutarnjeg programa na rasporedu je predavanje o mogućnostima održivog korištenja prirodnih vrijednosti kanjona Čikole nakon čega će posjetitelji uživati u razgledavanju etno-sela Dalmati na primjeru kojeg će se educirati o kreiranju uspješnog turističkog proizvoda temeljenog na zaštićenim prirodnim i kulturnim vrijednostima.

U nedjelju ujutro održat će se biciklistička utrka zanimljivim stazama planine Promine s kojih se pruža pogled na rijeke Čikolu i Krku te na Petrovo polje. Utrka je fokusirana na rekreativne brdske bicikliste koji se žele zabaviti, doživjeti nova iskustva i upoznati s potencijalima avanturističkog turizma Dalmatinske Zagore.

Za one najzahtjevnije pripremljena su i dva izazova. Prvi dužine „samo“ 30 kilometara po planinskim kozjim stazicama, drugi dužine punih 75 kilometara koji vodi preko 1149 metara visokog vrha Promine i natrag u Drniš.

Valja istaknuti da je samo biciklistička utrka otvorena i za širu javnost te se na njoj očekuje stotinjak natjecatelja.

Paralelno s navedenim projektnim aktivnostima održat će se i FAMiliarization tura kojoj je cilj upoznati predstavnike medija, aktere iz turističkog sektora i ljubitelje adrenalina s projektnim aktivnostima i velikim potencijalom unutrašnjosti jadranske regije koja svojim geografskim i kulturnim posebnostima savršeno nadopunjuje priobalne prostore.

Projekt Adriatic Canyoning, ukupne vrijednosti 1.878.964,40 EUR, financiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020., a u svojoj srži ima promicanje razvoja aktivnog turizma i razvoj turističke infrastrukture u unutrašnjosti triju država s ciljem pozicioniranja na turističkom tržištu kao prepoznatljivih destinacija s atraktivnim turističkim sadržajima usmjerenim ljudima željnim aktivnog i adrenalinskog odmora.

Dodatne informacije o projektu Adriatic Canyoning možete pronaći na poveznici, kao i na Facebook i Instagram stranicama projekta.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019