16:02:43 | 02.10.2018

FOTOGALERIJA: Uspješno održan ‘Čikola Adventure Week’

Prošlog je vikenda održan ‘Čikola Adventure Week’ druga projektna aktivnost u sklopu projekta Adriatic Canyoning financiranog iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora ukupne vrijednosti 1.878.965,40 EUR.

Projekt Adriatic Canyoning za cilj ima ojačati i diversificirati turističku ponudu u zaleđu Jadranskog mora i omogućiti kvalitetnije upravljanje prirodnom baštinom. Kako bi se potaknuo razvoj aktivnog turizma na ciljanim lokacijama koje uključuju širi prostor rijeka Zrmanje i Čikole u Hrvatskoj te lokalitete Peć Mlini i Borak u Bosni i Hercegovini i Orjen i Vrbanj u Crnoj Gori u sklopu projekta uredit će se turistička infrastruktura i organizirat će se četiri višednevna događanja kako bi se navedene lokacije promovirale i približile široj javnosti te postale prepoznatljiva outdoor odredišta koja će oplemeniti turističku ponudu i pozicionirati se na tržištu kao prepoznatljive lokacije aktivnog turizma.

S tim je ciljem organiziran ‘Čikola Adventure Week’, trodnevna aktivnost unutar koje su održani sastanci Projektnog i Upravljačkog tima projekta Adriatic Canyoninga, organizirana brojna predavanja koja su lokalne dionike upoznala s primjerima dobre prakse te upriličene sportske i promotivne aktivnosti kako bi se ciljane skupine upoznale s posebnostima regije i potencijalima njene turističke ponude.

Program ‘Čikola Adventure Weeka’ počeo je u petak 28. rujna u Gradskoj vijećnici Grada Drniša gdje su nakon pozdravnog govora gradonačelnika Grada Drniša Josipa Begonje održani sastanci Projektnog i Upravljačkog odbora projekta, nakon čega su uslijedila predavanja o posebnostima i potencijalima koji drnišku regiju izdvajaju od ostatka turističke ponude.

Subota je bila rezervirana za sportske aktivnosti te su sudionici mogli birati između opuštenije opcije obilaska kanjona rijeke Čikole i atraktivne kanjoning ture zahtjevnim i zanimljivim stijenama koje se uzdižu iznad opjevane rijeke Čikole. Adrenalinsku ponudu upotpunila je vožnja zip-lineom s kojeg se pruža jedinstven pogled na okolni krajobraz. Uslijedio je obilazak etno sela Dalmati gdje su se sudionici mogli upoznati s kulturnom i gastronomskom ponudom kraja, ali i vidjeti kako se živjelo u siromašnim krajevima Dalmatinske Zagore prije stotinu i više godina.

U nedjelju je organizirana biciklistička utrka. Natjecatelji su mogli birati između četiri rute dužine između 25 i 75 kilometara koje su ih vodile atraktivnim stazama predivne planine Promine.

Posebna je pozornost bila okrenuta FAMiliarization turi projekta koja je okupila brojne novinare i predstavnike turističkih zajednica i agencija koji su se tijekom tri dana upoznali s atraktivnom ponudom drniškog kraja. Uz obilazak zahtjevne ferate kanjona Čikole i etno sela Dalmati sudionici FAM ture imali su priliku sudjelovati na atraktivnoj off-road turi drniškog kraja koja ih je provela kroz puteve i puteljke kojima ljudska noga rijetko kroči te su imali priliku uživati u zadivljujućim pogledima na rijeke Čikolu i Krku, kao i na izvrsno očuvanu utvrdu Ključica koja se ističe kao jedan od kulturnih bisera drniškog kraja.

U sklopu projekta Adriatic Canyoning u Drnišu je već pušten u rad prvi sustav javnih bicikli na području Dalmatinske Zagore, a do kraja iduće godine bit će uređene i pješačko – biciklističke staze u Pakovu Selu i Pokrovniku te uređen i opremljen Centar za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu.

Dodatne informacije o projektu Adriatic Canyoning možete pronaći na Facebook i Instagram stranicama projekta.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019