16:02:19 | 23.10.2018

Projekti COWORKING i CODE predstavljeni na međunarodnoj konferenciji u Mostaru

Nedavno održani međunarodni hackathon i konferencija pod nazivom My Smart City u sklopu projekta „CODE“, dio su brojnih projektnih aktivnosti kojima se promovira i predstavlja ovaj projekt  s ciljem unapređenja poduzetničkog okruženja u prekograničnom području kroz razvoj poslovne infrastrukture i usluga podrške inovativnim poduzetničkim idejama. ZADRA NOVA bila je organizator ovog događanja, a u projektu CODE sudjeluje kao jedan od pet partnera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Projekt „CODE“ je  istaknut i na stručnoj konferenciji „Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan“ održanoj sredinom rujna u Mostaru, na kojoj se okupilo 130 predstavnika privatnog, vladinog i nevladinog sektora, te predstavnika visokoškolskih institucija.

Uvodno predavanje na temu „Mogućnosti korištenja EU fondova za financiranje projekata u BiH“ održala je Ivana Maletić, zastupnica Republike Hrvatske u EU parlamentu.

Dio program je bilo i predstavljanje šest uspješnih EU projekata koji su provedeni na području BiH, Hrvatske i Srbije, a kojima je cilj pokazati direktni i indirektni utjecaj provedbe EU projekata na razvoj lokalnih zajednica. Među ostalima je tako prezentiran projekt COWORKING Zadar kao primjer dobre prakse iz javnog sektora. Projekt je predstavila Renata Marušić, voditeljica projekta i Odjela za provedbu EU projekata Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE.

U panel diskusiji su pak sudjelovali Zara Halilović, voditeljica Sektor za koordinaciju pomoći Europske unije u Direkciji za EU integracije, Bojan Vujović, Kancelarija nacionalnog koordinatora za IPA program u Crnoj Gori, Dejan Gojković, Ministarstvo za europske integracije Republike Srbije, a panel je moderirao Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije. Završna panel diskusija je održana s predstavnicama najuspješnijih lokalnih i regionalnih razvojnih agencija u BiH. U sklopu Konferencije ujedno su predstavljeni programi Unije.

Zaključak sudionika je bio kako se ova konferencija u svom prvom izdanju pozicionirala kao centar informacija vezanih uz EU projekte i EU programe, a sudionici su dobili odgovore na pitanja koja će im olakšati pristup informacijama o pozivima za EU projekte, te buduću pripremu i provedbu EU projekata.

Njena važnost u tome je veća kad se zna kako je trenutno otvoren 2. poziv za dostavu projektnih prijedloga u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Upravo su kroz ovaj Program osigurana sredstva za realizaciju projekta CODE, kojem je financiranje odobreno u sklopu 1. poziva.

Organizatori konferencije su Apriori BH, Ureda Vlade ŽZH za Europske integracije i Vlada HNŽ.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019