16:02:10 | 26.10.2018

Projekt MELAdetect – održani INFO dani u Zadru

U sklopu redovnih aktivnosti projekta MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka, u ponedjeljak 22. listopada 2018. u predavaonici Zavoda za javno zdravstvo, na IV katu Poliklinike, održani su INFO DANI na temu “Prevencija i rano otkrivanje melanoma”.

Predavanje su održale izv. prof. dr. sc. Suzana Konjevoda, dr. med. spec. oftalmologije i doc. dr. sc. Zrinjka Paštar, dr. med. spec. dermatologije na temu prevencije i ranog otkrivanja melanoma. Osim opće javnosti, na predavanje su bili učenici srednje škole Medicinske Škola Ante Kuzmanića Zadar koji su se odazvali u velikom broju.

Svi prisutni su se mogli predbilježiti za besplatan pregled, a određen broj bio je i pregledan nakon predavanja. Cilj informativnih dana je potaknuti širu populaciju na stjecanje zdravih navika te izbjegavanje rizičnih faktora koji mogu dovesti do stvaranja melanoma, ali i pružiti najnovije informacije o mogućnostima liječenja koje nisu dostupne u Hrvatskoj. Zbog visoke razine izloženosti sunčevim zrakama u zemljama mediteranskoga podneblja povećana je potreba za podizanjem svijesti o melanomu. Osim preventivnih mjera zaštite od sunca nužni su redoviti pregledi jer rano otkrivanje znači i izlječenje. Kod sasvim najranijeg tipa, melanoma in situ, a to je melanom koji teoretski nije mogao metastazirati, petogodišnje preživljavanje je 97 posto. Informativni dani održat će se u još 2 navrata za vrijeme trajanja projekta.

Ukoliko želite saznati više informacija o melanomu te dobiti individualni savjet ili pregled, molim registrirajte se putem aplikacije https://ehealth.meladetect.com/ te nam pošaljite svoj upit.

Ukupna vrijednost projekta je 652.427,90 eura od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  554.563,72 eura, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru te Opšta bolnica Blažo Orlandić Bar. Glavni cilj projekta MELAdetect je, zajedničkom prekograničnom suradnjom, poboljšati kvalitetu zdravlja i zdravstvenih usluga na području prevencije i liječenja kožnog, očnog i mukoznog melanoma.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019