15:01:59 | 14.11.2018

Predstavnice Agencije ZADRA NOVA na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u sklopu projekta RUINS

Predstavnice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjelovale su na Internacionalnoj znanstvenoj konferenciji „Povijesne ruševine – zaštita, korištenje, upravljanje“ od 8. do 10. studenog 2018. godine u Krakovu. Trodnevni program Konferencije organiziran je u četiri tematske cjeline – Teorija očuvanja, Upravljanje i korištenje, Tehnički aspekti i Studije slučaja povijesnih ruševina raspoređenih u šest dijelova.

Konferencija je bila organizirana u okviru aktivnosti projekta Interreg central Europe RUINS te su se tijekom trodnevnog programa predstavili i rezultati pojedinih projektnih aktivnosti.

Prvog dana Konferencije predstavljene su četiri prezentacije na temu Teorije očuvanja povijesnih ruševina. U sklopu prvog i uvodnog djela Konferencije članovi projektnog tima vodećeg partnera projekta RUINS (Tehnološko Sveučilište iz Lublina, Poljska) predstavili su radnu verziju završnog dokumenta  projektne aktivnosti – Zaštita povijesnih ruševina.

Drugi dan Konferencije bio je posvećen tematskoj cjelini upravljanja i korištenja povijesnih ruševina te je započeo prezentacijom projektnih partnera iz Italije koji su predstavili radnu verziju završnog dokumenta projektnih aktivnosti za koje su odgovorni  – Održivo korištenje, zaštita i suvremeno upravljanje povijesnih ruševina. U sklopu ove tematske cjeline predstavnice ZADRE NOVE predstavile su Zadarsku županiju s prezentacijom na temu upravljanja i korištenja povijesnih ruševina na primjeru Maškovića Hana u Vrani. Program drugog dana održavanja završio je pregledom tehničkih aspekata kod rekonstrukcije i obnove povijesnih spomenika.

Treći i završni dan Konferencije bio je posvećen specifičnim primjerima prenamjene, očuvanja i upravljanja povijesnih ruševina. Predstavnice ZADRE NOVE prezentirale su Zadarsku županiju i u sklopu ovog segmenta te je sudionicima detaljnim povijesnim i arheološkim pregledom prikazana posebnost crkvice sv. Stošije na Puntamici u Zadru kao jedinstven primjer prenamjene rimske cisterne u rano kršćansku crkvicu s početka Srednjeg vijeka.

Sve prezentacije predstavljene na konferenciji s odgovarajućim  tematskim sadržajem te konkretnim primjerima bit će objavljene u papirnatom i digitalnom obliku u sklopu Znanstvenog lista-Baština budućnosti (Scientific journal Heritage for future).

Konferencija se održavala u prostorima Sveučilišta Jagiellonian u Krakovu na dvije lokacije, prvenstveno u prostorima Odjela za povijest te u prostorima Odjela za povijest umjetnosti u samom srcu Krakova.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019