15:01:51 | 14.11.2018

Predstavljen projekt „SOS – Surađuj i ostvari sebe“

Jučer, u utorak 13. studenoga 2018. godine u prostorijama COIN coworking Zadar, održana je početna konferencija projekta „SOS – Surađuj i ostvari sebe“ financiranog iz „Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“ Europskog socijalnog fonda.

U ime Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA okupljene je pozdravila, Marica Babić, zamjenica ravnateljice te je istaknula kako je temeljni cilj projekta poticanje poduzetništva i samozapošljavanja kod mladih, a od važnijih aktivnosti projekta je dijeljenje potpora malih vrijednosti za najbolje poduzetničke ideje. Nikolina Miočić, pomoćnica pročelnika Odsjeka za razvoj Zadarske županije također je pozdravila prisutne te naglasila kako je ovaj projekt kruna dugogodišnjeg truda Zadarske županije i ZADRA NOVE u sličnim projektima uz to je dodala kako je bitno da mladi ostanu tu, da “svi zajednički gradimo budućnost i da ne budemo pasivni već aktivno čekamo sutra”.

Voditeljica projekta Alda Sovitti-Borčilo je predstavila aktivnosti u projekta te je uslijedila panel rasprava s mladim poduzetnicima koji dokazuju da se u Zadru s malim sredstvima može biti dobar poduzetnik. Jedna od njih, Slavica Kosović, promijenila je nekoliko radnih mjesta i naposljetku odlučila da više ne želi tako funkcionirati te želi započeti nešto svoje. Godine 2013., nakon posljednjeg zaposlenja, počela je raditi na EU projektima, a danas je vlasnica obrta. Kaže kako je najbolja stvar u vezi samozapošljavanja sloboda odlučivanja. S njom se slaže i Martina Ljuština, vlasnica Experiences j.d.o.o. mlade online agencija koja usporedno razvija dvije djelatnosti;  turizam i marketing. Martina je naglasila da je poduzetništvo jedna potpuno nova dimenzija slobode. Još jedan dobar primjer je Igor Lončar, danas također vlasnik obrta za web dizajn i programiranje Core Design. Nakon fakulteta krenuo se baviti grafikom web-stranica, a danas puno surađuje sa stranim tržištem i poduzetnik je već 9 godina. Smatra kako je IT specifičan s viškom posla i manjkom radne snage, odnosno kronično nedostaje novih ljudi. Komentirao je kako su ovakvi programi nešto što je trebalo raditi još prije.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane pripadnike ciljanih skupina da se pridruže projektnim aktivnostima te pomoću njih ostvare svoju poduzetničku ideju.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA nositelj je projekta „SOS-Surađuj i ostvari sebe“ kojem su partneri Zadarska županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje PU Zadar, sufinanciranog kroz natječaj „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“ ukupne vrijednosti 1.925.833,68 HRK. Projekt je službeno započeo 14. svibnja 2018. godine, a trajat će do 14. studenog 2019. godine. Ciljane skupine su nezaposleni pripadnici ranjivih skupina, s naglaskom na mlade (dugotrajno nezaposleni, nezaposlene žene, nezaposleni mladi (do 29 godina), nezaposleni hrvatski branitelji, nezaposleni članovi obitelji stradalnika/ca Domovinskog rata, nezaposlene osobe s invaliditetom, nezaposlene nacionalne manjine, nezaposlene osobe od 50 godina i starije, nezaposleni pripadnici ostalih ranjivih skupina), učenici srednjih škola te zaposlenici i predstavnici institucija članova lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019