15:01:32 | 21.11.2018

Regionalni dani EU fondova u Zadru okupili predstavnike javnog i privatnog sektora

Jučer održani  „Regionalni dani EU fondova“ bili su prilika da predstavnici institucija i lokalni poduzetnici razmjene iskustva u korištenju sredstava iz fondova Europske unije.

Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova i Grad Zadar organizirali su 20. studenoga informativno-edukativno događanje s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije.

Koncertna dvorana Kneževe palače bila je pretijesna za predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora koju su htjeli saznati više o mogućnostima koje im se pružaju kroz sredstva Unije.

„Ljudi nisu svjesni prilika i mogućnosti koje im se nude među kojima su i one za OPG-ovce, male i srednje poduzetnike… Dobiti besplatna sredstva nije jednostavno, ali nije ni strašno teško. Potrebno se malo potruditi, osmisliti kreativan projekt i nakon toga stvari se događaju. U Hrvatskoj je tisuće pozitivnih primjera osoba koji su putem EU fondova ostvarili svoje poslovne ambicije i postali konkurentni na domaćem, ali i inozemnom tržištu.“ – naglasio je državni tajnik Velimir Žunac na otvorenju događanja, pohvalivši Zadar kao primjer grada koji je prepoznao prilike koje nude EU fondovi.

Domaćin, gradonačelnik Branko Dukić je pak s ponosom kazao: „Prema rezultatima analize Ministarstva financija, Zadar spada u sam vrh gradova koji su uzeli najviše sredstva iz EU fondova. Upravo je i atraktivni prostor Kneževe palače, u kojem se nalazimo, primjer uspješne realizacije zahtjevnog kapitalnog projekta obnove kulturne baštine. EU fondovi postali su neizostavan način rada i razvoja.“

O pripremi projektnih prijava, apliciranju na natječaje te provedeni projekta i korištenju sredstava kroz panel raspravu su progovorili sami poduzetnici, predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije te regionalnog koordinatora Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVE koja je dosad je pripremila i provodila projekte vrijedne preko 500 milijuna kuna.

„U pretpristupnom razdoblju proces je bio poprilično kompliciran, a mi smo se prvi put susreli s nečim takvim. Dobili smo pomoć od ZADRE NOVE koja je našu ideju predočila u dobar projekt. Imali smo određene probleme u samoj provedbi, nedostajalo nam je vremena, promijenio se suradnik… No sada je sve jednostavnije i naše iskustvo nam puno znači za nove prijave.“ – poručila je Tatjana Beneti, iz zadarske tvrtke Marex Elektrostroj koja je među prvima, još 2013. godine, povukla sredstva za razvoj poslovanja, te je uz to u proteklih godinu i pol dana povukla još 750 tisuća kuna.

Još jedan pozitivni primjer je i Tvornica konopa i veziva Zadar.

„Nabavili smo stroj kojim smo razvili novi proizvod, a bez EU fondova bio bi to preveliki zalogaj za nas.“ – jasan je bio član uprave tvrtke Ante Antunović, uz napomenu kako  je ipak potrebno imati određena početna sredstva.

Ravnateljica ZADRE NOVE Sanja Peričić  je na to dodala kako je to upravo razlog zbog kojeg poduzetnici često ostanu razočarani, jer kako je istaknula, EU sredstva ne služe za rješavanje financijskih problema, već za iskorak u poslovanju.

Dodala je i kako  „postoji dio ključnih potreba građana, poput izgradnje vrtića, staračkih domova, rješavanja katastarskih knjiga, no takvi projekti nažalost jednostavno nisu prihvatljivi za financiranje EU sredstvima. Trenutno se radi nova strategija kako bi se ispravile ranije aktivnosti i riješili prioritetni problemi. Mi smo ponosni na ono što je dosad napravljeno u Zadarskoj županiji“.

Posebni naglasak dan je i ITU mehanizmu kroz kojeg je Gradu Zadru trenutno na raspolaganju 22,8 milijuna eura.

„Čak i u krizi EU fondovi su nam omogućili ono što zaista ne bi mogli ostvariti kroz proračun. Aktualni ITU mehanizam stavlja fokus na gradove kao centre razvoja. To je najkonkretniji primjer decentralizacije u kojem jedinice funkcioniraju kao mala ministarstva.“ – kazao je resorni gradski pročelnik Šime Erlić.

Nikolina Miočić iz resornog odjela Zadarske županije je ukazala kako, premda se to ne vidi na vani, iza projekata koji su tu prvenstvo zbog lokalne zajednice, stoji puno truda i neprospavanih noći.

Ksenija Slivar, voditeljica Odjela za programiranje i vrednovanje programa u Ministarstvu turizma predstavila je potom nove javne pozive na koje se mogu javiti okupljeni.

Uslijedila su zatim stručna predavanja na temu „EU fondovi kao mogućnost financiranja”, te je Boris Pekić iz tvrtke UHY Savjetovanje održao radionicu „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike”.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019