15:01:24 | 03.12.2018

Održana treća panel rasprava u sklopu projekta RUINS

Da srednjovjekovne ruševine mogu biti „živi dijelovi“ okoline potvrđeno je u petak, 29. studenoga 2018. godine u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u Zadru. Naime, u sklopu projekta RUINS održana je treća u nizu panel rasprava. I dok je u fokusu prve dvije rasprave bila održiva zaštita i očuvanje te moderno upravljanje srednjovjekovnim ruševinama, ovog puta pozornost je dana ponovnom korištenju srednjovjekovnih ruševina.

U panel raspravi u kojoj je naglasak stavljen na crkvicu sv. Stošije na Puntamici u Zadru, sudjelovali su Bruna Supičić, predsjednica Društva prijatelja Puntamike, te prof. dr. sc. Serđo Dokoza i dr. sc. Antun Nekić s Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru. Naime, crkvica sv. Stošije je pilot lokacija projekta.

Prof. dr. sc. Dokoza dao je tako uvid u povijest imena Puntamika, te je objasnio društveni i povijesni kontekst lokacije. Primjere dobre prakse iz zemlje i inozemstva kako srednjovjekovna ruševina u suvremenom okruženju može biti revitalizirana i korištena dao je pak dr. sc. Dokoza. A o značenju crkvice za same Punatmičane progovorila je gđa. Supičić. Premda je često bila zaboravljana od nadležnih, stanovnici Puntamike udruženim snagama su čuvali srednjovjekovnu baštinu od zaborava.

Projekt RUINS, punim imenom „Sustainable re-use, preservation and modern management of historical ruins in Central Europe – elaboration of integrated model and guidelines based on the synthesis of the best European experiences“, provode Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Grad Zadar u sklopu Interrreg Programa Središnja Europa 2014.–2020. Kroz ovaj projekt, vrijedan 1.765.421,10 eura, partneri iz šest europskih zemalja – Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Slovačke i Hrvatske žele „udahnuti život“ srednjovjekovnim ruševinama kroz moderno upravljanje i dodjeljivanje suvremenih, društveno korisnih funkcija, uz očuvanje njihove povijesne vrijednosti. Suradnja partnera iz šest zemalja s različitim tradicijama i iskustvima rezultirat će razvojem univerzalnih modela koji bi se mogli primijeniti za upravljanje, korištenje i zaštitu srednjovjekovnih ruševina diljem Europe, pružajući europsku dodanu vrijednost.

 

 

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019