15:01:15 | 05.12.2018

CODE ON MEETUP: Pametne kuće postaju dio naše svakodnevice

Nakon što se o temi „pametnih gradova“ raspravljalo na nedavno održanoj konferenciji i hackathonu, ova aktualna tema našla se u fokusu četvrtog Code On Meetup-a, održanog u utorak, 4. prosinca u prostoru Code Huba Zadar.

Događanje je organizirala Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u sklopu projekta CODE, kroz kojeg je uređen i prostor u kojem je ovaj susret održan.

Predavača Josip Kalebić, koji trenutno radi na razvoju softvera za polarna istraživanja, s okupljenima je raspravljao o utjecaju tehnologije na kvalitetu života. Tijekom predavanja iznesen je pregled značajnijih uređaja i platformi.

Nije se zaobišla niti definicija pojma pametne kuće. Pa se tako moglo čuti kako se na konceptu pametnih kuća počelo raditi još u 60-tim godinama, te se danas razvojem novih tehnologija omogućava lakša integriranost na postojeće platforme čime pametne kuće sve više postaju dostupne širem krugu korisnika. Smisao pametne kuće je da poboljša kvalitetu života tako da omogući uštedu vremena i novca, zatim da stvori mogućnosti istodobnog obavljanja više zadataka i pruža stalni nadzor te kontrolu nad imovinom bez obzira gdje se nalazili.

Kalebić je aktivan u Udruzi Zadar Developers Hub, te su predavanje sa zanimanjem pratili i ostali članovi Udruge koja okuplja brojne profesionalce u području IT-a.

Projekt „CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment“ odobren je za financiranje u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Glavni cilj projekta je unapređenje poduzetničkog okruženja u prekograničnom području kroz razvoj poslovne infrastrukture i usluga podrške inovativnim poduzetničkim idejama. Ukupna vrijednost projekta je 883.555,54 eura. Uz Grad Zadar kao nositelja, projektni partneri ZADRI NOVOJ su još Javno preduzeće „Biznis inovacije i tehnologije“ d.o.o. iz Tuzle, Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak INTERA iz Mostara te Inovaciono preduzetnički centar TEHNOPOLIS iz Nikšića.

U organizaciji Agencije ZADRA NOVA, a u sklopu projekta CODE, održat će se početkom 2019. godine i peto, ujedno i finalno izdanje Code On Meetup-a, a događanja ovog tipa nastavit će se održavati u prostoru i nakon toga.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019