15:01:13 | 07.12.2018

Predavanje o održivoj urbanoj mobilnosti u Zadru u sklopu projekta CHESTNUT

Proteklog je tjedna u Kneževoj palači u Zadru u sklopu projekta CHESTNUT – CompreHensive Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport ključnim dionicima i zainteresiranoj javnosti održano zanimljivo predavanje o održivoj urbanoj mobilnosti.

Okupljeno mnoštvo uz informacije o općim ciljevima i prioritetima projekta dobilo je odgovore na pitanja poput: „Što je SUMP?“, „Što je FUA?“ te je saznalo u kojoj se fazi nalazi proces izrade Plana održive urbane mobilnosti. Nakon završetka serije predavanja održana je panel-rasprava na kojoj su sudionici aktivno participirali s ciljem povećanja razine mobilnosti na prostoru Velikog urbanog područja Zadar.

U rješavanju postojećih problema veliki je naglasak stavljen na iskorištavanje biciklističkih potencijala prilikom čega je ukazano na nedostatak biciklističkih staza, prvenstveno u perifernim dijelovima grada. Podatak o samo 15 kilometara biciklističkih staza na širem prostoru grada Zadra jasno ukazuje na postojanje infrastrukturnih nedostataka.

Na predavanju je spomenuta uloga kruzing turizma koji utječe na dodatni porast broja turista tijekom ljetnim mjeseci. Razvoj luke Gaženica kao jedne od točaka ticanja na istočnoj obali Jadranskog mora u posljednjim je godinama doveo do rasta broja dolazaka na prostoru Velikog urbanog područja Zadar što stvara dodatne probleme u prometu, pogotovo u špici sezone.

Okupljeni su se složili da treba povećati napore ne bi li intermodalnost postala uobičajena pojava, kako Zadranima tako i njihovim gostima, s ciljem smanjenja zagađenja i povećanja prometne efikasnosti. Imajući to u vidu Agencija za razvoj Zadarske županije kroz projekt CHESTNUT u suradnji s ekspertima za mobilnost izradila je SUMP Velikog urbanog područja Zadar. Osnovni ciljevi SUMP-a su povećanje sigurnosti u prometu, smanjenje emisije stakleničkih plinova i potrošnje fosilnih goriva, povećanje kvalitete života, zdraviji okoliš i smanjenje štetnih posljedica koje suvremeni promet u urbanim sredinama ostavlja po zdravlje građana.

Projekt CHESTNUT financiran je iz programa transnacionalne suradnje Interreg Danube 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.004.272,18 EUR, a za cilj ima doprinijeti boljoj povezanosti te interoperabilnosti prometnog sustava temeljenog na integraciji više različitih sredstava prijevoza kao što su javni prijevoz, biciklizam, korištenje električnih vozila i slično.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019