15:00:46 | 23.01.2019

Objavljen treći bilten projekta MOBILITAS

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA jedan je projektnih partnera koji sudjeluju u provedbi međunarodnog EU projekta MOBILITAS – MOBIlity for nearLy-zero CO2 in medITerranean tourism destinAtionS. Projekt MOBILITAS, ukupne vrijednosti 2.468.337,75 EUR, odobren je za financiranje u sklopu Programa Interreg Mediterranean 2014.-2020. te okuplja partnere iz ukupno sedam zemalja – Hrvatske, Italije, Malte, Francuske, Slovenije, Grčke i Cipra,  i traje zaključno do 30. travnja 2019. godine.

U trećem biltenu koji daje sažet pregled aktivnosti i donosi najnovije vijesti možete se informirati o dosadašnjem tijeku projekta s naglaskom na inicijative i seminare održane u Veneciji i Misano Adriaticu te na sastanak projektnih partnera koji se krajem listopada odvio u ciparskom Limassolu.

Sastanak u Limassolu održan je od 22. do 24. listopada 2018. godine te se na njemu raspravljalo o do sada učinjenom unutar projekta MOBILITAS. Projektni partneri upoznati su s najnovijim aktivnostima iz područja mobilnosti i prostornog planiranja, a poseban je naglasak stavljen na prezentiranje izrađenih strateških dokumenata koji će poslužiti kao baza za implementaciju pilot aktivnosti.

Bilten ujedno donosi i pregled Europskog tjedna mobilnosti koji je krajem rujna održan u Zadru pod motom „Zadar đira i kombinira“ na kojemu su široj javnosti predstavljeni EU projekti iz područja održive urbane mobilnosti. Tijekom dvodnevne manifestacije koja je za cilj imala utjecati na svijest građana i motivirati ih za korištenje održivih metoda prijevoza Zadrani su se upoznali i s aktivnostima projekta MOBILITAS.

Opći ciljevi projekta su smanjenje emisija stakleničkih plinova u prijevozu, poboljšanje životnog okoliša u područjima visoke gustoće prometa, optimiziranje učinka ljudskih aktivnosti na more, zemlju, zrak i ljudsko zdravlje, pomak od prekomjernog korištenja automobila ka održivijim metodama prijevoza i smanjenje visokog pritiska na obalnim cestama koje ne mogu apsorbirati veći promet.

Više o samom projektu, aktivnostima i očekivanim rezultatima možete doznati unutar biltena koji Vam dostavljamo u privitku, kao i na službenoj internetskoj stranici te na Facebook stranici projekta.

Treći bilten projekta MOBILTIAS možete pogledati na poveznici.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019