14:51:08 | 25.01.2019

U Zadru održane edukativne radionice “Nove metode liječenja melanoma” i „Iskustva liječnika i pacijenata“

Nastavno na Akcijski plan provedbe i realizacije aktivnosti u okviru projekta MELAdetect  –  Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka, koji se realizira u sklopu trilateralnog programa Interreg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, 22. i 23. siječnja 2019. godine u Zadru je održan drugi set dvodnevnih edukativnih radionica „Nove metode liječenja melanoma“. Jedan od osnovnih ciljeva održavanja radionice je širenje znanja i podizanje svijesti o novim metodama liječenja melanoma što uključuje razmjenu znanja i iskustva između međunarodnih i domaćih priznatih stručnjaka i zdravstvenih djelatnika.

U predavaonici vodećeg partnera Zavoda za javno zdravstvo Zadar, u fokusu su bili zdravstveni djelatnici, koje su ovim povodom pozdravile moderatorice radionice izv. prof. Suzana Konjevoda, dr. med. spec. oftalmologije i doc. dr. Zrinjka Paštar, spec. med. dermatovenerologije, te na početku ukratko predstavile Projekt sudionicima. Teme koje su na aktualnoj dvodnevnoj radionici bile predstavljene su: Izazovi u patohistološkoj dijagnozi melanocitnih promjena, Kirurški pristup liječenju melanoma, Terapija melanoma i Terapija uvealnog melanoma. Navedene teme predstavili su prof. Alessandro Di Stefani, dr. med., specijalist dermatologije i patologije te dermatopatolog iz Instituta za dermatologiju Katoličkog sveučilišta u Rimu i  Poliklinike Agostino Gemelli; doc. dr. sc. Franjo Rudman, dr. med.  specijalist opće i plastične kirurgije iz Kliničke bolnice Dubrava; prof. Antonela  Romanini, dr. med. specijalist onkologije iz Pise; doc. dr. sc. Davorin Herceg, dr. med. specijalist internističke onkologije iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb i dr. sc. Samir Čanović, dr. med. specijalist oftalmologije, subspecijalist prednjeg očnog segmenta iz Opće bolnice Zadar.

Nakon održavanja dvodnevne radionice uslijedilo je održavanje jednodnevne radionice za zdravstvene djelatnike pod nazivom „Iskustva liječnika i pacijenata“ na istoj lokaciji. Cilj održavanja ove radionice je bio razmjena znanja i iskustva između međunarodnih stručnjaka i zdravstvenih djelatnika, te prikaz pozitivnih iskustava pacijenata liječenih od melanoma. Predavanja na temu Nove metode liječenja nemelanocitnih tumora kože je održala prof. Iris Zalaudek, specijalist dermatolog, predstojnica Dermatološke klinike u Trstu i predsjednica Internacionalnog dermoskopskog društva. Svoja iskustva u liječenju melanoma sudionicima su podijelili Fredrik Ostman, pacijent s kožnim melanomom, aktivni član Melanoma Patient Network Europe i Dick Plomp, pacijent s okularnim melanomom, aktivni član Stichting Melanoom, Duch Melanoma Society te član savjetodavnog odbora Uveal melanoma (UM) CURE 2020 Projekta u suradnji s Duch Cancer Foundation KWF.

Radionice za zdravstvene djelatnike izazvale su veliki interes struke, a odazvalo se 60-ak zdravstvenih djelatnika po radionici. Radionice su bile interaktivne, a predavači su s entuzijazmom podijelili svoje iskustvo. Nakon održanih predavanja, sudionici su postavljali pitanja predavačima i sudjelovali u tematskim raspravama. Analizom anketa je utvrđeno kako su radionice nadmašile očekivanja sudionika, u smislu važnosti i korisnosti predstavljenih tema te vrsnih izlaganja međunarodno priznatih domaćih i stranih stručnjaka i stručnjakinja. Predavači su ocijenjeni vrlo visokim ocjenama od strane sudionika radionica.

Održavanjem ovog seta edukativnih radionica doprinosi se ostvarenju jednom od osnovnih ciljeva projekta MELAdetect. Zajedničkom prekograničnom suradnjom poboljšava se kvaliteta zdravlja i zdravstvenih usluga na području prevencije i liječenja melanoma kože, sluznica i oka prenošenjem znanja i iskustva dobivenih u radu s pacijentima oboljelima od melanoma između zdravstvenih djelatnika, prikazom primjera dobre prakse u dijagnostici i liječenju melanoma  i prikazom pozitivnih iskustava pacijenata liječenih od melanoma.

Sudionici radionica su dobili Potvrde o sudjelovanju na ovim edukativnim radionicama od strane projektnog partnera Sveučilišta u Zadru. Održane radionice bodovane su prema Pravilniku o trajnom usavršavanju Hrvatske liječničke komore i Pravilniku o stručnom usavršavanju Hrvatske komore medicinskih sestara.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019