14:50:42 | 01.03.2019

Održana radionica Nepravilnosti i financijske korekcije u provedbi projekata financiranih iz ESF-a i EFRR-a

Kako smanjiti rizik od financijskih pogreška tijekom provedbe projekata financiranih sredstvima iz fondova EU učili su tijekom dvodnevne radionice predstavnici županije, gradova, općina i javnopravnih tijela s područja Zadarske županije.

Naime, u sklopu projekta ”Učinkovito upravljanje i korištenje sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova na području Zadarske županije” dana 27. i 28. veljače 2019. godine u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije održana je radionica pod nazivom ”Nepravilnosti i financijske korekcije u provedbi projekata financiranih iz ESF-a i EFRR-a”. Radionica je održana s ciljem jačanja kapaciteta djelatnika jedinica lokalne, područne/regionalne samouprave te javnopravnih tijela s područja Zadarske županije. Radionicu je održala Dinka Bujas koja ima više od 10 godina iskustva u strateškom planiranju, koordinaciji, upravljanju i provedbi programa financiranih iz EU sredstava.

Tijekom dvodnevne radionice, za koju je zbog aktualnosti i praktičnosti teme vladao veliki interes, kroz praktične primjere polaznike se upoznalo s konceptom nepravilnosti u provedbi projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj, zatim s primjerima različitih vrsta nepravilnosti (u provedbi postupka nabave i ugovora sklopljenih temeljem javne nabave, u provedbi ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava), te s najčešćom primjenom financijskih korekcija od strane nadležnih tijela prilikom provedbe Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Edukacija službenika jedna je od glavnih aktivnosti EU projekta ”Učinkovito upravljanje i korištenje sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova na području Zadarske županije”. Cilj projekta je povećanje korištenja sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVE te sustavnom podrškom u vidu savjetodavnih usluga i jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja i korisnika u pripremi i provedbi projekata financiranih iz ESI fondova.

Projekt se provodi od 1. listopada 2016. i traje do 31. ožujka 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.499.968,18 kuna, dok bespovratna sredstva iznose 1.274.972,95 kuna. Tijekom 30-mjesečne provedbe projekta educirano je preko 230 djelatnika županije, gradova, općina i drugih javnopravnih tijela s područja Zadarske županije na temu pripreme i provedbe EU projekata.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019