15:50:17 | 02.04.2019

Biciklom od Branimira do Branimira uz Zero Waste Blue bez štetnog utjecaja na okoliš

Tradicionalno, već 11 godina, Svjetski dan zdravlja obilježava se i najmasovnijom lokalnom biciklijadom u Hrvatskoj – Od Branimira do Branimira. Od Zadra do Nina i natrag vozit će se na dva kotača u nedjelju, 7. travnja 2019. godine u vremenu od 11 do 14 sati.

Ove godine biciklijada „Od Branimira do Branimira“ dio je projekta Zero Waste Blue, pa će se tijekom biciklijade koristiti metode bez štetnog utjecaja na okoliš.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA provodi ovaj projekt koji je nastavak uspješno završenog EU projekta Zero Waste.

Projekt Zero Waste Blue implementira se u okviru programa INTERREG Italija-Hrvatska i kapitalizira svoga prethodnika te proširuju ‘ideju’ Zero Waste-a prilikom organizacije sportskih manifestacija koje su idealne za primjenu instrumenata koje potiču održivi lokalni razvoj, a turističku destinaciju čine atraktivnijom tijekom cijele godine. Stoga su ciljevi ovog projekta širenje ideje Zero waste, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije te kreacija zajedničkog turističkog proizvoda Zero Waste sport events Blue brand. Jedan od ciljeva projekta je produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. Zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i/ili prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj. Projekt će pridonijeti novoj suradnji svih partnera na projektu, a zajedničkim radom doći će se i do novih turističkih proizvoda korisnih za lokalni ekonomski razvoj.

Jedno od takvih zelenih sportskih događanja je svakako ova biciklijada duga oko 35 kilometara koja spaja Branimirovu obalu u Zadru s Branimirovom obalom u Ninu i natrag te okuplja profesionalce i amatere, domaće i turiste.

Biciklijada se provodi u sklopu programa Plana za zdravlje Zadarske županije i u cilju poticanja zdravog načina života.

Prijave su otvorene do 5. travnja, a svi zainteresirani mogu se prijaviti online na web stranicama Zadarske županije (www.zadarska-zupanija.hr) Calimero sporta (https://calimero-sport.hr/), Biciklističkog kluba Zadar (http://www.bkzadar.hr/) i Zavoda za javno zdravstvo (http://www.zjz-zadar.hr/). Kao i obično tijekom biciklijade osiguran je siguran nadzor i tehnička pomoć djelatnika Calimero Sporta.

 

RUTA KOJOM ĆE SE KRETATI BICIKLISTI:

Start -11:00 h – Obala kneza Branimira-Stjepana Radića –J. J. Strossmayera-Oko Vrulja-Miroslava Krleže-Put Dikla-Krešimirova obala-Rampada-DC 306 kroz Kožino i Zaton, do spomenika Knezu Branimiru

Povratak:  Iz Nina, cestom DC 306 kroz Zaton i Kožino–Rampada-Žmirići-Put Nina-kroz Vruljicu (Franje Tuđmana)- Ivana Mažuranića- Obala Kneza Branimira.

 

Iz zakona o sigurnosti prometa na cestama:

  • Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina,
  • Djeca koja su navršila 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Inače, zakonske odredbe o načinu kretanja, zaštitnoj kacigi za bicikliste i ostale sigurnosne odredbe vezane uz promet biciklista opisani su u člancima 112., 113., 114. i 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

 

 

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019