15:49:55 | 26.04.2019

ZAVRŠNA KONFERENCIJA: Rezultati energetske obnove zgrade OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu već se osjete

Završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Jurja Dalmatinca na adresi Ante Starčevića 10, Pag“, održana je 25. travnja 2019. godine u zadarskoj Kneževoj palači, u organizaciji Zadarske županije. Nositelj projekta je Zadarska županija dok je obvezni partner Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Provedba projekta započela je 22. studenoga 2016. godine i traje do 30. travnja 2019. godine.

Projekt „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Jurja Dalmatinca na adresi Ante Starčevića 10, Pag“ pripremila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA te je prijavljen na poziv za dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje  obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Konferenciji su nazočili zamjenik župana Zadarske županije, Šime Vicković te Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport i Nikica Miletić, pročelnik Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom.

Pomoćnica voditeljice projekta, Anita Mijić iz Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom Zadarske županije, prezentirala je projektne rezultate i ciljeve projekta.

Ostvareni rezultati su: 1. Energetski obnovljena zgrada Osnovne škole Jurja Dalmatinca; 2. Smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od 73,98%; 3. Smanjenje razine emisije CO2 za 50,49%; 4. Energetski razred zgrade škole nakon obnove A+ i 5. Visoka razina udobnosti i kvalitete rada za djelatnike i učenike unutar školske zgrade, podizanje svijesti o potrebi štednje energije i očuvanju okoliša kod učenika i djelatnika, ravnomjeran razvoj Zadarske županije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.728.078,69 kn od čega se 893.265,62 kn sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (33%), 767.325,65 kn iz Fonda Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za sufinanciranje provedbe EU projekata (28%), te 1.067.487,42 kn sufinancira Zadarska županija (39%).

Ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag, Željka Zubović iskazala je iznimno zadovoljstvo   provedbom projekta, te je istaknula kako su već tijekom ove zime učenici i nastavnici osjetili blagodati energetskog unaprjeđenja zgrade škole. Estetska komponenta također nije zanemariva jer je projektom obnovljena i fasada škole koja pridonosi estetskoj vizuri grada Paga.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019