08:51:56 | 01.02.2023

Prezentacija EU inicijativa „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“ i „Start-up sela“

Članice tima EUROPE DIRECT Zadar upoznale su u utorak, 31. siječnja 2023. predstavnike Zadarske županije te gradova i općina s područja Zadarske županije s dvije EU inicijative - „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“ i „Start-up sela“.

Projekt „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” stvara europsku mrežu lokalno izabranih političara s ciljem predstavljanja Europske unije, odnosno kroz savez između europske i lokalne razine upravljanja. Lokalna vlast koja želi sklopiti partnerstvo u kontekstu ovog projekta treba ispuniti internetski obrazac za prijavu. Obrascu je priložena potpisana izjava, u kojoj se iskazuje interes i predanost partnerstvu i to imenovanjem lokalno izabranog predstavnika. Partnerstvo započinje kad Europska komisija prihvati obrazac za prijavu. Cilj partnerstva je pomoći i potaknuti lokalne predstavnike da objektivno prezentiraju politike, djelovanje i inicijative EU-a svojoj izbornoj jedinici. Isto tako, cilj je i da promiču razgovor i raspravu o tim politikama, djelovanjima i inicijativama. Ne postoje izravni troškovi povezani sa sudjelovanjem u mreži. Poziv je otvoren stalno, što znači da nema krajnjeg roka prijave.

Inicijativa Startup sela dio je veće vizije za ruralna područja u EU. Naime, Europska komisija je 2021. godine predstavila Dugoročnu viziju za ruralna područja EU-a. Vizija utvrđuje nekoliko područja djelovanja prema jačim, povezanim, otpornijim i naprednijim ruralnim područjima i zajednicama do 2040. Startup selo je definirano kao prostor koji prihvaća inovacije i ambiciozno poduzetništvo kao način za otključavanje razvojnog potencijala i podupiranje blagostanja u ruralnim područjima. Kombinirajući lokalno mjesto, ljude i svrhu s vanjskim znanjem, resursima i tržištima, inicijativa Startup sela nastoji pružiti povoljne uvjete za procvat poduzetničkih i inovativnih ekosustava. 28. veljače 2023. godine održava se Godišnji Forum Startup sela u Bruxellesu. Pridruživanje sela inicijativi je do sada funkcioniralo na principu „zaloga“. Osim financijskog podržavanja, on je uključivao i mogućnost pružanja nenovčane potpore, poput pružanja prostora za suradnju – coworking prostora, IT infrastrukture ili stručnosti, treniranja, mentorstva ili obuke. Sve kako bi se omogućio okvir za pokretanje novih poduzetničkih priča i povećala mogućnost zapošljavanja u ruralna područja. Trenutno je u tijeku izmjena postupka prijave. Ono što je svakako bitno je da nema financijske obveze za sela koja se žele pridružiti. Trenutno je u izradi mapa startup sela u Europskoj uniji.

Last modified on Tuesday, 07 February 2023 08:57