17:44:35 | 09.05.2022

Uz pjesmu i poklone obilježen Dan Europe na Narodnom trgu

Ovogodišnji Dan Europe obilježen je bogatim programom na Narodnom trgu u Zadru. Događanje je organizirala Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT Zadar.

U obilježavanju su sudjelovale škole ambasadori Europskog parlamenta Gimnazija Vladimira Nazora i Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar. Strukovne vještine pokazali su učenici iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar i Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Događanju su nazočili župan Zadarske županije Božidar Longin, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Marina Dujmović Vuković, pročelnici Daniel Segarić i Ivan Šimunić iz Zadarske županije te Joso Nekić iz Grada Zadra, zatim ravnateljice uključenih škola - Sandra Šango, Zdenka Sršen-Juričević  i Anita Basioli.

„Na Dan Europe družimo se s građanima na Narodnom trgu u Zadru. Kroz ovo događanje želimo približiti Europsku uniju građanima. Članstvo u Europskoj uniji nama kao državi i njenim stanovnicima donosi brojne prednosti – od primjerice mogućnosti za financiranje putem EU sredstava, zdravstvene zaštite tijekom putovanja, ukidanja roaminga, studentskih razmjena, lakše dostupnosti europskog tržišta gospodarstvenicima. Posebna vrijednost našeg današnjeg druženja s građanima je i činjenica kako su ovdje s nama srednjoškolci, mladi ljudi koji prezentiraju svoja znanja i vještine. Oni su naša budućnost.“ – poručila je ravnateljica Dujmović Vuković.

S njom se složio i župan Longin kazavši: „U kontekstu činjenice da je ova godina Europska godina mladih, veseli me što Dan Europe u Zadru obilježavamo upravo sudjelovanjem učenika naših četiriju županijskih škola. Pandemija koronavirusne bolesti utjecala je na sve segmente društvenog života i na sve dobne skupine, no ipak su najveći teret podnijeli mladi koji su bili zakinuti za klasičnu nastavu, za druženja, za maturalne zabave i putovanja, za one divne studentske godine i još mnogo toga. Stoga, važno je ove godine staviti fokus upravo na njih; uključiti politike za mlade u sva značajna područja politike Unije, a mladima pružiti informaciju o onome što im se nudi kroz razne programe i potpore Europske unije te ih potaknuti da budu aktivni i angažirani građani. Bez aktivne uloge mladih u javnom životu ne može se pisati budućnost kako Hrvatske, tako i EU u cjelini. Stoga, hvala Agenciji ZADRA NOVA i centru EUROPE DIRECT Zadar na organizaciji ovog događaja te ravnateljicama škola koje su prihvatile poziv na suradnju.“.

Učenici iz škola ambasadora Europskog parlamenta i tim centra EUROPE DIRECT Zadar građanima su dijelili EU publikacije te prigodne poklone i iznenađenja, a posjetitelji su se mogli okušati i u „kolu sreće“. Kod učenika Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar posjetitelji su tako mogli izmjeriti tlak i glukozu u krvi, ali i osladiti se domaćim fritulama i kroštulama koje su pripremili učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Za glazbeni dio programa pobrinuo se DJ Elvis Papić pa su se tako na europskom glazbenom repertoaru našli i stari eurovizijski hitovi. Osim DJ-a, glazbeni program upotpunio je i zbor Gimnazije Vladimira Nazora koji je okupljene „pozdravio“ pjesmom.

Kako je 2022. godina Europska godina mladih u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti, ovogodišnja proslava Dana Europe nastavlja se upravo na ciljeve Europske godine mladih.

Svake godine 9. svibnja obilježava se kao Dan Europe jer je tog dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, održao govor tijekom kojeg je predstavio viziju europskog jedinstva.

Last modified on Monday, 09 May 2022 17:55
Tagged under