07:40:07 | 05.05.2022

Europski tjedan 2022: Gradskoj knjižnici Zadar donirano 710 primjeraka europskih publikacija

Doniranjem 710 primjeraka europskih publikacija Gradskoj knjižnici Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar nastavili su s obilježavanjem Europskog tjedna. Europski tjedan obilježava se svake godine u svibnju, a povod mu je Dan Europe 9. svibnja.

„Agencija ZADRA NOVA provodi projekt EUROPE DIRECT Zadar, kojem je jedna od aktivnosti informiranje građana i podjela publikacija Europske unije. Ova donacija nastavak je ranije uspostavljene suradnje s Gradskom knjižnicom Zadar koja je nezaobilazno mjesto koje okuplja stanovnike naše županije svih uzrasta.“ - istaknula je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA i dodala kako su Agencija i EUROPE DIRECT Zadar otvoreni za nove suradnje i s drugim knjižnicama.

„Danas smo Gradskoj Knjižnici Zadar donijeli 12 vrsta europskih  publikacija, tj. 710 primjeraka kako bi svi zainteresirani lakše mogli saznati što je Europske unija, kako funkcionira, koja prava im se pružaju i koje mogućnosti im se nude“ – zaključila je ravnateljica Dujmović Vuković.

"Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, posredstvom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, opremilo je 2018. godine veće narodne knjižnice širom RH brendiranim policama sa službenim publikacijama Europske unije. Tako je u ulaznom dijelu Središnje knjižnice korisnicima i posjetiteljima na raspolaganju veći broj publikacija koje govore o institucijama Europske komisije i politikama te obrađuju razne aktualne teme.“ - objasnila je ravnateljica GKZD Doroteja Kamber-Kontić. „Kako je jedna od zadaća Gradske knjižnice Zadar informiranje korisnika o različitim temama, mjesto na kojem mogu dobiti  provjerene i pouzdane izvore i informacije, tako je ova prigoda popunjavanja EU info-police prilika ponuditi korisnicima najnovije i različite materijale. Posebno je zanimljiv i sada vrlo aktualan „Kratki vodič za euro“ kako bi svi zainteresirani dobili točne i informacije o promjeni valute u Republici Hrvatskoj." - dodala je.

Letci, informativne publikacije i mape dostupne su djeci svih uzrasta, ali i odraslima. Na samom ulazu u knjižnicu mogu pronaći sljedeće publikacije: Kratki vodič o EU-u, EU u Hrvatskoj, Oznaka autentičnosti: EU-ovi sustavi kvalitete kojima se štite autentični poljoprivredni proizvodi, Činjenice i brojke o zajedničkoj ribarstvenoj politici, Kratki vodič za euro, Istražimo Europu!, Jedna valuta za jednu Europu, EU&JA, Europa više zajedno!, Predvodnici koji su pomogli stvoriti današnju Europu te karte Europodručja.

Last modified on Thursday, 05 May 2022 08:26