14:45:22 | 22.02.2022

Vatrogasna zajednica Zadarske županije bogatija za opremu vrijednu preko 1,3 milijuna kuna

U prostorijama Vatrogasne zajednice Zadarske županije predstavljena je oprema nabavljena u sklopu projekta „PEPSEA - Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution“. Predstavljanje se održalo u utorak, 22. veljače 2022. u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

U sklopu projekta nabavljena je oprema za preventivno, intervencijsko te sanacijsko djelovanje u slučaju iznenadnih onečišćenja mora na području Zadarske županije. Oprema je ukupne vrijednosti 1.369 000, 00 kuna i prenijet će se u trajno vlasništvo Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

Okupljenima se uvodno obratio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša koji je istaknuo važnost nabavljene opreme za djelovanje u kriznim situacijama, kazavši: „Dobro je da raspolažemo ovom opremom kako bi se naši građani, posebno oni koji žive u priobalju, ali i turisti, osjećali sigurno te da se u slučaju katastrofe ona svede na minimum kako bi posljedice bile što manje.“

„Agencija ZADRA NOVA kao vodeći partner koordinirala je ovom suradnjom i cijelim projektom jer mi kao regionalni koordinator razvoja ne zaboravljamo zaštitu vrednota koje imamo - bogatu prirodnu baštinu.“ – kazala je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, dodavši: „Premda je vrijednost ove opreme velika, i ne samo u financijskom smislu, nego i u operativnom za reagiranje prilikom ekoloških ugroza, ipak svi želimo da se ona što manje koristi, pritom mislim na onaj dio namijenjen sanaciji, jer to znači da će i naše more i rijeka Zrmanja biti čišći.“.

Cijeli projekt i nabavljenu opremu također je pozdravio i zamjenik župana Šime Vicković koji je također istaknuo važnost opreme, ali i nadu da će se koristiti više za vježbe te da neće doći do onečišćenja u kojima će se ona zaista trebati koristiti. „Mi ovdje ne stajemo, nastavljamo dalje s pripremom novih projekata s kojima će se ojačati kapaciteti svih žurnih službi.“- najavio je zamjenik župana Vicković.

Više o projektu PEPSEA kazala je voditeljica projekta Mia Perica, viša stručna suradnica u Agenciji ZADRA NOVA: „Do sada je iz projekta nabavljena oprema za nadzor i oprema za sanaciju razlijevanja ulja. Uz pilot lokaciju Sali, oprema za nadzor postavljena je i na rijeci Zrmanji. Riječ je o beskontaktnom mjeraču vodostaja, meteorološkim postajama, uređaju za detekciju onečišćenja, video nadzornom inteligentnom sustavu za nadzor prometa te računalnoj radnoj stanici nadzornog sustava smještenoj u Javnoj Vatrogasnoj postrojbi.“

Cilj projekta PEPSEA je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost Jadranske regije.

Uz vodećeg partnera, Agenciju ZADRA NOVA, partneri na projektu su: Consorzio Futuro in Ricerca, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora - ATRAC, Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija, Agenzia regionale per la Protezione dell'Ambiente del Friuli Venezia Giulia, Ente Parco Regionale Veneto del Delta del Po i Camera di Commercio di Bari. Projekt PEPSEA ukupne vrijednosti 2,9 milijuna EUR sufinancira se kroz Program prekogranične suradnje Italija - Hrvatska, a njegova provedba trajat će do 30. lipnja 2022. godine.

Last modified on Tuesday, 22 February 2022 15:20
Tagged under